Εκδήλωση του ΣΒΣΕ με θέμα προκλήσεις και προοπτικές για το 2022

Η διαδικτυακή εκδήλωση είχε ως επίκεντρο της συζήτησης της προοπτικές της βιομηχανίας για το 2022.

11 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη,10 Φεβρουαρίου 2022 μια πολύ σημαντική εκδήλωση από τον ΣΒΣΕ με ομιλητές τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα , τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων , Νίκο Παπαθανάση καθώς και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , Φάνη Σπανό.

Η διαδικτυακή εκδήλωση είχε ως επίκεντρο της συζήτησης τις προοπτικές της βιομηχανίας για το 2022 αλλά και τις προκλήσεις που δέχεται . Συγκριμένα , μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η οποία έπληξε σοβαρά και την Ελλάδα , η βιομηχανία αναδείχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με απώτερο στόχο την αύξηση συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ από 15% σε 20% ,την δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς αλλά και την στήριξη της κυκλικής οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε εθνικό επίπεδο η ελληνική βιομηχανία συμβάλλει στο 9% του ΑΕΠ ωστόσο στοχεύει να ανέλθει ακόμα υψηλότερα ενώ επενδύει κατά κεφαλήν 6 φορές περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Είναι γεγονός πως ο βιομηχανικός κλάδος στην χώρα μας αντιμετωπίζει δυο καίριες προκλήσεις , την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με τον κύριο Σκρέκα η ιστορική εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τα προβλήματα που επιφέρουν στην μεταποίηση θα αντιμετωπιστούν με την ουσιαστική στήριξη της. Μάλιστα , η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που το 2022 ενισχύει κρατικά τις βιομηχανίες με 65 ευρώ την κιλοβατώρα αλλά και με 30 ευρώ την θερμική κιλοβατώρα. Μακροπρόθεσμα, ο κλάδος θα επωφεληθεί μέσα από τους νόμους-πλαίσια που αφορούν την αυτοπαραγωγή – αυτοκατανάλωση ,μέσα από την δημιουργία φωτοβολταικών με απευθείας σύνδεση και τέλος ,την ανάκαμψη της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Τεράστια καινοτομία είναι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας των ενεργοβόρων επιχειρήσεων με ελκυστικές επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και η εξοικονόμηση με την βοήθεια του πράσινου υδρογόνου.

Στην συνέχεια της ομιλίας τον λόγο απηύθηναν στον κύριο Σκρέκα σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο. Καταρχάς ως πρώτη καινοτομία είναι ότι κάθε κλάδος θα είναι διαφοροποιημένος ως προς τους πόρους , επιπλέον θα υπάρχει νέο εξελισσόμενο πληροφοριακό σύστημα. Ακόμα , στο νόμο έχει ενταχθεί η ισότιμη ανάπτυξη των περιφερειών, δηλαδή , κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της πόρους ,τους οποίους δεν θα μοιράζεται με τις υπόλοιπες. Τέλος , θα υπάρχει καθαρός διαχωρισμός σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ανάλογες επιδοτήσεις.

Πράγματι, όπως αναφέρθηκε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος φιλοξενεί μεγάλο μέρος της βιομηχανικής ισχύος και γι’αυτό το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι η μετατροπή της άτυπης συγκέντρωσης Οινοφύτων σε μια πρότυπη βιομηχανική ζώνη. Ο κύριος Σπανός τοποθετήθηκε για τους λόγους που η Στερεά Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική στο τομέα της βιομηχανίας. Ο πρώτος είναι ότι αποτελεί μικρογραφία της επικράτειας ενώ ο δεύτερος είναι ότι περιέχει την μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας. Τέσσερις άξονες , όμως , καθορίζουν την ανάπτυξη της. Με αύξουσα κλίμακα , ο πρώτος είναι οι υπηρεσίες και πως εκείνες στηρίζουν τις υγιείς προσπάθειες του επιχειρείν , ο δεύτερος είναι η πολιτική εξωστρέφεια που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας μέσω πολλαπλών δράσεων με τελικό στόχο την ενθάρρυνση εξαγωγής και προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα επενδυτικά εργαλεία όπου φτάνουν τα 426εκατ. ευρώ ως επιδοτήσεις. Τέταρτο και πλέον σημαντικό είναι οι υποδομές .Στρατηγικό έργο της χώρας είναι η πραγματοποίηση της διασύνδεσης μέσω λιμανιών κυρίως της Χαλκίδας και της Στυλίδας , σιδηροδρομικών αξόνων αλλά και η υλοποίηση ύπαρξης φυσικού αερίου.

Κορωνίδα των δράσεων είναι η ολοκλήρωση των χώρων και της επένδυσης του Ασωπού αλλά και η εξυγίανση των Οινοφύτων. Έτσι , επιχειρήθηκε εμβληματικά να συνδυαστεί το περιβάλλον με την εκκαθάριση του Ασωπού και η ανάπτυξη με τον μετασχηματισμό της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης σε βιομηχανικό πάρκο.

Κλείνοντας , είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική βιομηχανία στηρίζει με πάθος το αναπτυξιακό διακύβευμα της χώρας ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις και μέτρα στήριξης. Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί είναι αρκετές για την ανάπτυξη ίσως και του σημαντικότερου πυλώνα της οικονομίας. Τέλος, η ίδια η Περιφέρεια θα αποτελέσει τεράστιο αρωγό με τις χρηματικές δυνατότητες με έμφαση στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού -βιομηχανικού πάρκου . Συμπερασματικά , ισχυρή βιομηχανία σημαίνει μια ισχυρή Ελλάδα ενώ η ανάπτυξη της Βιομηχανίας συνεπάγεται όχι μόνο ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και ολόκληρης της επικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024