Hellenic Cables: Η ενίσχυση της θέσης της στην offshore αγορά.

Η Hellenic Cables ανέλαβε σύμβαση προμήθειας περίπου 360 χλμ. inter-array καλωδίων.

16 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2022

Η Hellenic Cables ενισχύει τη θέση της στην offshore αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου προμηθεύοντας 360 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει πως η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, ανέλαβε από τη Van Oord Offshore Wind UK Ltd σύμβαση προμήθειας περίπου 360 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο.
Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm της RWE, βρίσκεται στο Dogger Bank στη Βόρεια Θάλασσα, 195 χλμ. από το πλησιέστερο σημείο της βορειοανατολικής ακτής και καταλαμβάνει μια περιοχή περίπου 593 τ.χλμ. – έκταση αντίστοιχη περίπου του μεγέθους της Κέρκυρας. Το θαλάσσιο βάθος στην τοποθεσία του αιολικού πάρκου κυμαίνεται μεταξύ 20μ και 35μ και η συνολική ποσότητα ενέργειας που εκτιμάται ότι θα παράγει το πάρκο θα είναι επαρκής για τις ετήσιες ανάγκες σχεδόν 1,2 εκατ. νοικοκυριών, κατά μέσο όρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις το έργο τεθεί σε λειτουργία, η ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες του Sofia αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως, σε σύγκριση με τις εκπομπές που εκλύονται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η Hellenic Cables, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε τη Van Oord, συμβάλλοντας στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και σε έναν βιωσιμότερο πλανήτη, ενισχύοντας τις προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings.
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η Hellenic Cables έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 360 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE μαζί με τα σχετικά εξαρτήματα.
Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, στις παγκοσμίου κλάσεις εγκαταστάσεις παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης για υπεράκτιες εφαρμογές. Η παραγωγή καλωδίων πρόκειται να ξεκινήσει το 2022 και να ολοκληρωθεί το 2023.
Η RWE έχει συνάψει σύμβαση με τη Van Oord Offshore Wind UK Ltd για την παροχή της σχεδίασης, της προμήθειας, της κατασκευής και της εγκατάστασης των μονοπάσσαλων συστημάτων θεμελίωσης και των inter-array καλωδίων στο αιολικό πάρκο Sofia.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Hellenic Cables και να συμμετέχουμε στο Sofia, ένα από τα μεγαλύτερα έργα αιολικών πάρκων στον κόσμο. Αξιποιώντας την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία που επιδείχθηκε σε προηγούμενα έργα, όπως το έργο Hollandse Kust (South), στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε με επιτυχία και αυτό το έργο, το οποίο ενισχύει τον ηγετικό μας ρόλο στην τοποθέτηση και πόντιση υποβρυχίων καλωδίων αιολικής ενέργειας. Μαζί με την επένδυσή μας στο ειδικά κατασκευασμένο επόμενης γενιάς πράσινο πλοίο πόντισης καλωδίων Calypso, αυτό το έργο υπογραμμίζει την προσπάθεια της Van Oord να ενισχύει συνεχώς τη θέση της στην αγορά», σχολίασε ο κ. Arnoud Kuis, Διευθύνων Σύμβουλος Van Oord Offshore Wind.

Σχετικά με την Van Oord
Η Van Oord είναι μια ολλανδική οικογενειακή εταιρεία με περισσότερα από 150 χρόνια εμπειρίας ως ανάδοχος σε έργα της διεθνούς ναυτιλίας. Εστιάζει στην βυθοκόρηση και τις θαλάσσιες κατασκευές, τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργεια, τις θαλάσσιες υποδομές και τις υποδομές στην Ολλανδία. Η έδρα της βρίσκεται στο Ρότερνταμ. Η Van Oord απασχολεί 4.400 υπαλλήλους, οι οποίοι, το 2020, εργάστηκαν σε 186 έργα σε 36 χώρες. Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από περίπου 70 σκάφη και μεγάλη ποσότητα ειδικού και βοηθητικού εξοπλισμού. Η εφευρετικότητα σε θαλάσσια έργα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Van Oord, η οποία επιθυμεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές χρησιμοποιώντας καινοτόμες, έξυπνες και βιώσιμες λύσεις.
Σχετικά με το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia 1,4GW, που βρίσκεται στη ρηχή κεντρική περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, γνωστή ως Dogger Bank, ανήκει κατά 100% στην RWE και είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σήμερα. Το υπό κατασκευή έργο βρίσκεται 195 χλμ. από το πλησιέστερο σημείο στη ΒΑ ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια περιοχή 593 τ.χλμ. Το έργο θα διαθέτει μια ενιαία υπεράκτια πλατφόρμα-μετατροπέα, και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται εκεί θα μεταφέρεται, μέσω ενός καλωδίου εξαγωγής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, από το πάρκο στη στεριά, 220 χλμ. μακριά, στο Redcar, Teesside. Το έργο θα απαιτήσει έναν νέο χερσαίο σταθμό μετατροπέων, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί ένα σημείο σύνδεσης στο δίκτυο στον υφιστάμενο υποσταθμό National Grid στο Lackenby, Teesside, επτά χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα. Το έργο θα εκτελεστεί από ένα hub της RWE στο Grimsby. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.sofiawindfarm.com
Σχετικά με τη Cenergy Holdings
Η Cenergy Holdings είναι μια Βελγική εταιρεία συμμετοχών εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών όσο και στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, επενδύοντας σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, εστιάζοντας στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μεταφοράς ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάδοσης δεδομένων. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την Hellenic Cables, εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων τομέων ανάπτυξης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σωλήνων χάλυβα για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παραγωγός κοίλων τμημάτων χάλυβα για τον κατασκευαστικό τομέα. Η Hellenic Cables είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους προαναφερθέντες τομείς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.cenergyholdings.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024