Κράτα το σπίτι καθαρό γιατί δεν κάνει καλό μόνο στην αισθητική σου

Ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα θλίψης, ακόμη και κατάθλιψης

25 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

3 μυστικά θα σε σώσουν από τον πανικό της ακαταστασίας. Ηρέμησε και ακολούθησέ τα by the book!

Όλοι είμαστε επιρρεπείς στην ακαταστασία, αλλά όταν η έντονη αποδιοργάνωση συνοδεύεται από συμπτώματα υψηλού στρες, άγχους, εξουθένωσης ή κατάθλιψης, είναι συχνά ένδειξη ότι μπορεί να παλεύουμε με την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι περίεργο ότι ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα θλίψης, ακόμη και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με το DSM-5, το εγχειρίδιο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να καθοδηγήσουν τις διαγνώσεις τους, τα κριτήρια για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν μειωμένο κίνητρο και ενδιαφέρον για δραστηριότητες, επιβράδυνση της σωματικής κίνησης, απώλεια ενέργειας και αναποφασιστικότητα κ.α. Συνήθως είναι χρήσιμο για να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό και οργανωμένο. Οι επιστημονικές μελέτες βρίσκουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ ψυχικής ευεξίας και ακαταστασίας.

Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού διαπίστωσε ότι η ακαταστασία παρεμβαίνει άμεσα στην ικανότητα των συμμετεχόντων να αισθάνονται ευχαρίστηση σε έναν χώρο. Η Natalie Christine Dattilo, PhD, κλινική ψυχολόγος υγείας και καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, θέτει το δίλημμα της κότας με το αυγό. «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ακαταστασία στα σπίτια μας σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), αλλά δεν είναι ακόμα σαφές ποιο έρχεται πρώτο», λέει. «Είναι ότι όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, η ικανότητά μας να διατηρούμε ένα καλά οργανωμένο σπίτι μειώνεται; Ή όταν το σπίτι μας είναι σε αταξία, αυτό μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο στρες, καταπονημένοι και ανήσυχοι;». Ιδού η απορία.

Πιστεύει ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο αλλά η ίδια η ακαταστασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος. Η Shira Gill, ειδικός σε θέματα οργάνωσης και συγγραφέας του Minimalista, πιστεύει ότι η ακαταστασία επηρεάζει έμμεσα πολλούς τομείς της ζωής μας.

Τα θετικά οφέλη ενός καθαρού, οργανωμένου σπιτιού

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι τακτοποιημένοι, οργανωμένοι χώροι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. H Gill λέει ότι ένα καλά επιμελημένο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει «έναν ολόκληρο καταρράκτη πλεονεκτημάτων για την ψυχική μας υγεία», που μπορεί να περιλαμβάνει μια αίσθηση σαφήνειας και ελέγχου, μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ενισχυμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, αύξηση της παραγωγικότητας και πολλά άλλα.

Πώς να οργανώσεις το σπίτι σου (ειδικά αν δυσκολεύεσαι)

  1. Ξεκινήστε από κάτι πολύ μικρό

Ακόμα κι αν δεν είσαι στρεσαρισμένη για κάτι, η προσπάθεια και μόνο να τακτοποιήσεις ένα ολόκληρο δωμάτιο μπορεί να είναι εξαιρετικά στρεσογόνα. Καθάρισε λοιπόν τμηματικά κάθε γωνιά, λίγο λίγο.

  1. Τακτοποίησε το σπίτι τμηματικά

Δεν χρειάζεται να τακτοποιήσεις όλο το σπίτι μέσα σε μια ημέρα. Για να γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία, το μυστικό βρίσκεται στο πώς διακοσμείς και τοποθετείς κάθε πράγμα μέσα στον χώρο σου. Για παράδειγμα βρες έναν συγκεκριμένο χώρο για να τοποθετείς αμέσως τα κλειδιά με το που εισέρχεσαι στο χωλ ή φτιάξε ένα ειδικό κουτί που θα βάζεις τα παπούτσια σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις πάντα κακτοποιημένο τον χώρο σου.

  1. Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου

Όταν αγχώνεσαι με την ακαταστασία, είναι σημαντικό να κάνεις κάποιες σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου που μπορούν να σε βοηθήσουν να εστιάσεις στη δημιουργία ενός χώρου που υποστηρίζει τον στόχο σου. Αν δεν σου κάνει ένα αντικείμενο, βγάλτο από τη ζωή σου.

Υποστηρίζει αυτό το στοιχείο τις τρέχουσες αξίες και προτεραιότητές μου;

Ταιριάζει αυτό το αντικείμενο με το όραμα που έχω για το ιδανικό μου σπίτι;

Θα μπορούσε αυτό το αντικείμενο να είναι χρήσιμο σε κάποιο άλλο άτομο;

Θα αγόραζα αυτό το προϊόν σήμερα;

Θα επηρεάσει την καθημερινότητά μου να μην έχω αυτό το αντικείμενο;

Αξίζει πραγματικά αυτό το αντικείμενο στον χώρο μου;

Αυτό το αντικείμενο προσθέτει αξία στη ζωή μου αυτή τη στιγμή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024