Μέτρα για την εξάλειψη της ασθένειας μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στη Φθιώτιδα

Στον Δήμο Μακρακώμης κυρίως η ασθένεια στα πλατάνια

21 Φεβρουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με απόφαση του Διευθυντή Δασών Φθιώτιδας, καθορίστηκαν οι ζώνες λήψης μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς oργανισμού Ceratocystis Fimbriata f.Sp platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και διαπιστώθηκε σε περιοχές του Δήμου Μακρακώμης.

Α) ΕΣΤΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ακτίνας εκατό (100) μέτρων γύρω από κάθε εστία προσβολής.

Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται κάθε υλοτομία ή αποκλάδωση ατόμων πλατάνου , εκτέλεση διαφόρων εργασιών με σκαπτικά μηχανήματα (διανοίξεις – καθαρισμοί δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες,όργωμα χωραφιών ,καθαρισμός βλάστησης κλπ) καθώς και κάθε είδους επέμβαση σε άτομα πλατάνου (π.χ. τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων,δέσιμο ζώων , κατασκευή κιγκλιδωμάτων κλπ που προκαλούν τραυματισμό πλατανοδένδρων) χωρίς άδεια του Δασαρχείου Σπερχειάδας . Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια, θα πρέπει να προηγηθεί αλλά και να ακολουθήσει σχολαστικό πλύσιμο και απολύμανση με μυκητοκτόνο όλων των εργαλείων και μηχανημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Δασαρχείου Σπερχειάδας

Β) ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ γύρω από την κάθε εστιακή ζώνη ακτίνας ενός (1) χιλιομέτρου.

Εντός της ζώνης αυτής θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου από τις ζώνες αυτές προς άλλες περιοχές, απαγορεύεται.

Οι χάρτες:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024