Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λαμία μέσω μεγάλης αστικής ανάπλασης – Ο ρόλος της Dimand

Πώς θα υλοποιηθεί η ανάπλαση και το ξενοδοχείο

24 Φεβρουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ένα νέο ξενοδοχείο στη Λαμία μέσω μιας νέας μεγάλης αστικής ανάπλασης βρίσκεται στα σκαριά με την Dimand να έχει ήδη ενεργό ρόλο στο εγχείρημα.

Πρόκειται για το μεγάλο έργο της αστικής ανάπλασης στην έκταση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ), εντός της οποίας υπάρχει σύμφωνα με το master plan πρόβλεψη για νέο ξενοδοχείο.

To master plan που αφορά την ανάπλαση και όλες τις επιμέρους χρήσεις και επενδύσεις που θα περιλαμβάνει εκπονήθηκε από το Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ανατέθηκε στη γνωστή εταιρεία επενδύσεων real estate Dimand με στόχο την εκπόνηση μελετών.

Αυτές θα εξειδικεύσουν ουσιαστικά τις προτεινόμενες χρήσεις και λειτουργίες που προβλέπονται στο master plan με στόχο να καταστεί βιώσιμο και να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Το νέο ξενοδοχείο στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Το νέο ξενοδοχείο στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Το νέο ξενοδοχείο στην ΠΕΛ

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα που προβλέπεται να δημιουργηθεί εντός του ακινήτου της ΠΕΛ θα είναι 5 αστέρων και δυναμικότητας 150 κλινών.

Η συνολική του επιφάνεια αναμένεται να αγγίξει τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα.

Τα δωμάτια θα αναπτυχθούν σε 2 ορόφους επιφάνειας 950 τμ έκαστος.

Στο ισόγειο θα περιλαμβάνονται χώροι προσέλευσης, υποδοχής, εστίασης, βοηθητικοί χώροι εστίασης, χώροι διοίκησης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώροι ευεξίας με κλειστή πισίνα και χώροι κυκλοφορίας των επισκεπτών, συνολικής επιφάνειας 2100 τμ.

Στο δώμα του ισογείου θα διαμορφωθεί χώρος υπαίθριας πισίνας και υπαίθριας αναψυχής για τους φιλοξενούμενους, ημιυπαίθριος χώρος γυμναστικής και θα εξυπηρετείται από αναψυκτήριο και λοιπές παροχές κοινού συνολικού εμβαδού 490 τμ.

Η ξενοδοχειακή επένδυση αυτή θα δημιουργήσει 65 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής της και 40 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της.

Τι άλλο περιλαμβάνει το master plan

Η μεγάλη αστική ανάπλαση όπως περιγράφεται σήμερα στο master plan περιλαμβάνει εκτός του νέου ξενοδοχείου που θα χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή του εκθεσιακού, συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού, τα εξής:

  • επαναλειτουργία των χώρων της εμπορικής έκθεσης
  • ειδικούς χώρους για mega events
  • νέο Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας
  • νέο Τεχνολογικό Πάρκο
  • Θεματικό Πάρκο με βασικό άξονα την τοπική ιστορία, τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό
  • 130 στρέμματα χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων
  • χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, συνολικής έκτασης 7,5 στρεμμάτων

Σύμφωνα με το master plan, η μεγάλη αυτή αστική ανάπλαση θα δημιουργήσει περισσότερες από 800 νέες θέσεις εργασίας (κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων).

Στο τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται η παράδοση της μελέτης της Dimand για το master plan.

Σημειώνουμε ότι η Dimand, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο ισχυρός της άνδρας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, πιστεύει και επενδύει σε αστικές αναπλάσεις καθώς αυτές μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις αλλά και όλες τις περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα.

Πώς θα υλοποιηθεί η ανάπλαση και το ξενοδοχείο

Ως προς την υλοποίηση του master plan ή γενικά την εν γένει αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα γίνει και με ποιό σχήμα. Το ακίνητο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και η όποια αξιοποίηση θα αναληφθεί από το αντίστοιχο Υπουργείο μαζί με τους τοπικούς φορείς.

Πιθανός είναι και ο τρόπος αξιοποίησης μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου Ιδωτικού Τομέα), ώστε ο ανάδοχος να αναλάβει τόσο την κατασκευή όσο και τη συντήρηση και λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων.

Τυπικά, το ακίνητο σήμερα έχει παραχωρηθεί στο νέο φορέα που έχει συσταθεί για την ΠΕΛ για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα συμμετέχει ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λαμίας.

Πηγή: bizness.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024