Παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα στο «Ελ. Βενιζέλος»

Μεταξωτές, μάλλινες, χρυσοποίκιλτες

11 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά, αλλά τοπικές φορεσιές από τον Πόντο, την Μ. Ασία και την Κύπρο υποδέχονται του ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές» με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και 17 Ιουλίου 2022, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» στο επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η πρόσβαση για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, υφαντές και κεντητές, μεταξωτές, μάλλινες, λινές, μπαμπακερές, με περίτεχνο χρυσοποίκιλτο ή πολύχρωμο διάκοσμο παρουσιάζονται όλες μαζί ως ένας πολιτισμικός θησαυρός που μαρτυρά την τεράστια πολιτιστική ελληνική κληρονομιά.

Το μοναδικό αυτό ενδυματολογικό φαινόμενο, αστείρευτου εικονογραφικού πλούτου και υψηλής αισθητικής αξίας, φέρει τις αντιλήψεις κάθε περιοχής, την προσωπική σφραγίδα κάθε δημιουργού, αρχαία ελληνικά κατάλοιπα, βυζαντινά στοιχεία και επιρροές της κεντρικής Ευρώπης.

Οι Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές, όπως τις απέδωσε ζωγραφικά ο Γήσης Παπαγεωργίου με απόλυτο σεβασμό και ύστερα από πολυετή έρευνα, αναπαράγονται με λεπτομερή και πρωτοφανή ρεαλισμό.

Με την παρουσίασή τους στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, δίνεται η ευκαιρία στους ταξιδιώτες να περιηγηθούν στην ελληνική ενδυματολογική παράδοση που συνάμα αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα, διεθνώς.

Η συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Από το 2002, η Ελληνοαμερικανική Ένωση επιδίδεται σε ενδελεχή έρευνα σχετικά με την συλλογή υλικού και την αποτύπωση της ποικιλομορφίας των παραδοσιακών φορεσιών του ελληνικού χώρου, καλύπτοντας όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του τόπου αλλά και τον Πόντο, την Μ. Ασία και την Κύπρο. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αποθησαύριση της ελληνικής κληρονομιάς και η παροχή υπεύθυνου πρωτογενούς υλικού που θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για νέες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και να ενισχύσει τις προσπάθειες για νέα λαογραφική έρευνα.

Το έργο (έρευνα, σχέδια και κείμενα) ανατέθηκε στον ζωγράφο Γήση Παπαγεωργίου, με την στενή συνεργασία του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Μέχρι στιγμής, το εν λόγω πόνημα έχει αποφέρει πάνω από 1500 ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα σχέδια ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων, με την προοπτική της έκδοσής τους σε συνολικά 16 δίγλωσσους τόμους από τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής οι 7. Ολόκληρο το έργο και η έκδοσή του έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών.

Η έκθεση στο ΔΑΑ πραγματοποιείται με την επιμέλεια και το συντονισμό της Χαράς -Ελένης Μητσοτάκη, Τομεάρχη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024