Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

22 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, έτσι ώστε ο εφοδιασμός της αγοράς ενέργειας με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό απειλή, να μην κινδυνεύσει. Όλα τα πιθανά σενάρια για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, εξετάστηκαν, σταθμίστηκαν, ανάλογα με τις εξελίξεις, το βάθος  και την ένταση που θα έχουν. Η χώρα ήδη έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε ο εφοδιασμός της ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό κίνδυνο. Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος, όπου χρειαστεί, για παραγωγή ρεύματος,  από φυσικό αέριο, σε πετρέλαιο είτε με τη σωστότερη διαχείριση. Δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στον εφοδιασμό της χώρας με το φυσικό αέριο.

Υπάρχουν εργοστάσια τα οποία μπορούν να παράξουν ρεύμα με διαφορετικούς τρόπους, με αλλαγή ή τροποποίηση του μείγματος. Μέσα στα πλαίσια αυτά, χωρίς να διαταραχθεί το γενικότερο σχέδιο μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και προχωρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην αντιμετωπίσουμε μείζονα προβλήματα. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα, ότι η χώρα μας θα είναι από εκείνες που, ενδεχομένως, αν αποφασίσει η Ρωσία να περιορίσει ή να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Είχαμε μείζονες εξελίξεις χθες το βράδυ, ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι εισάγουμε από τη Ρωσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ούτως ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει χωρίς διαταραχές.  

Για τη στήριξη απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις

Οι αρνητικές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά στα γεωπολιτικά, πάντοτε έχουν αντανάκλαση και σε άλλου είδους επίπεδα. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, για να μην διαταραχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η δυναμική ανάπτυξης που έχουμε. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, έτσι και τώρα με σώφρονες και λελογισμένες αποφάσεις προσπαθούμε να μειώσουμε το «αποτύπωμα» της κρίσης στις τσέπες των νοικοκυριών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων. Κρίσεις οι οποίες είναι εισαγόμενες, είναι εξωγενείς, μας δημιουργούν όμως και εδώ προβλήματα. Συνεχίζουμε την προσήλωσή μας σε αυτή την προσπάθεια.

Στοχευμένες παρεμβάσεις για ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, προφανώς και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο δημοσιονομικό, όταν αυτό μετρηθεί σωστά. Τότε θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τι, πόσο και για ποιους. Μένουμε, προς το παρόν, σε αυτά που έχουμε ως εφόδιο για την αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων και συνεπειών που προκαλούν στην τσέπη μας. Δηλαδή, από τη μια τη συνέχιση μιας πολιτικής που διευρύνει το εισόδημα, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και από την άλλη στοχευμένες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν μηδενίζουν, αλλά βοηθούν λίγο περισσότερο τον κόσμο να ανταπεξέλθει σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Και όπως έχουμε πει και στοχευμένα μέτρα για εκείνους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη. Μετρημένα και ζυγισμένα με σώφρονα τρόπο μέσα στα όρια αντοχής του Προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε, θα τα ανακοινώσουμε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο.

Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που έχει ο Προϋπολογισμός. Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κόσμος που τα φέρνει πέρα πάρα πολύ δύσκολα, δοκιμάζονται οι αντοχές του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη, η Κυβέρνηση οφείλει με σοβαρότητα, με αξιοπιστία να αξιοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της και να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων.

Είπαμε ότι πέρα από τα μέτρα οριζόντιας στήριξης σε ό,τι αφορά την ενέργεια, πέρα από τα μέτρα που αφορούν πάρα πολύ κόσμο -όπως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο και η ΕΝΦΙΑ- προφανώς και υπάρχει ανάγκη κάποιων πολύ στοχευμένων παρεμβάσεων. Εξετάζουμε και μετράμε τον τρόπο, το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων αυτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024