Τέλη κυκλοφορίας 2022: Για ποιους δεν ισχύει η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ποιοι κέρδισαν «δώρο» τα τέλη δυο μηνών

Τι ισχύει για τις περιπτώσεις μεταβίβασης, ακινησίας, διαγραφής και ανακύκλωσης οχημάτων. Νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ.

2 Φεβρουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, λειτουργεί ως «δώρο» για τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν προχωρήσει σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους το 2021 πληρώνοντας τέλη με το μήνα. Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν κερδίσει δύο έξτρα μήνες δωρεάν κυκλοφορίας, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, λόγω της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Αντίθετα όσοι σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως το τέλος του μήνα.

Η εγκύκλιος για τα τέλη κυκλοφορίας

Με νέα εγκύκλιό του, διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής ξεκαθαρίζει τα «γκρίζα σημεία» για τα τέλη κυκλοφορίας στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων, ακινησίας ή διαγραφής εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης της προθεσμίας καταβολής των τελών.

Ειδικότερα:

  1. Μεταβιβάσεις: Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου δεν ισχύει για όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022. Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022.
  2. Εξαγωγή αυτοκινήτου στο εξωτερικό. Στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας λόγω εξαγωγής/επαναταξινόμησης του οχήματος στο εξωτερικό, εντός της παράτασης, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη του έτους της εξαγωγής/επαναταξινόμησης, προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση.
  3. Τέλη με το μήνα. Η παράταση της προθεσμίας θέσης οχήματος σε ακινησία έως και 28 Φεβρουαρίου 2022, ισχύει και για τα οχήματα που έχουν τεθεί προσωρινά σε κίνηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον μέχρι τη λήξη της παράτασης δεν καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 ή δεν τεθεί το όχημα εκ νέου σε ακινησία, τότε για το 2021 επιβάλλεται το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη θέση σε ακινησία.
  4. Άρση ακινησίας. Η υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους (έτους 2022) πριν την άρση της ακινησίας, υφίσταται και στην περίπτωση άρσης ακινησίας εντός του χρόνου παράτασης. Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.
  5. Επιστροφή τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.
  6. Ανακύκλωση – διαγραφή οχήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία, ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο τελεί σε κίνηση, επιθυμεί την οριστική διαγραφή αυτού λόγω ανακύκλωσης, δεν οφείλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022 εφόσον παραδώσει το προς διαγραφή όχημα στα εγκεκριμένα από την Ε.Δ.Ο.Ε. κέντρα εναλλακτικής διαχείρισης ή διαγράψει οριστικά αυτό από τα μητρώα αδειών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έως την ημερομηνία λήξης της παράτασης που έχει δοθεί και για τη θέση οχήματος σε ακινησία, ήτοι έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024