Δημήτρης Κουτσούμπας: Μεγάλη υποκρισία τα κυβερνητικά μέτρα

Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις αντοχές της οικονομίας είναι μεγάλη υποκρισία, από την άποψη ότι η κυβέρνηση βλέπει η οικονομία μας να έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα η οικονομία δεν έχει αντοχές. Είναι μεγάλη υποκρισία» δήλωσε από την […]

17 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις αντοχές της οικονομίας είναι μεγάλη υποκρισία, από την άποψη ότι η κυβέρνηση βλέπει η οικονομία μας να έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα η οικονομία δεν έχει αντοχές. Είναι μεγάλη υποκρισία» δήλωσε από την Εορδαία της Δυτικής Μακεδονίας όπου περιοδεύει, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ζήτησε «εδώ και τώρα άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, όλου του λαού». Όπως τόνισε, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται άμεσα κατάργηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα. Και μια σειρά άλλα τέτοια μέτρα όπως στο τομέα της ενέργειας, όπου χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές της ενέργειας.

«Η απολιγνιτοποίηση είναι εγκληματική πολιτική»

Κατά τον κ. Κουτσούμπα, η απολιγνιτοποίηση είναι εγκληματική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Ο λιγνίτης χρειάζεται, δεν υπάρχει πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος.

«Δεν θα ζήσει μόνο ο λαός, οι εργαζόμενοι, της Πτολεμαϊδας, της Εορδαίας, του Νομού Κοζάνη, αλλά όλος ο ελληνικός λαός ο οποίος χρειάζεται φθηνό ρεύμα και ο λιγνίτης μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία αυτό που λέγεται για την ακρίβεια του λιγνίτη. Ο λιγνίτης έγινε ακριβός όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν με την ΕΕ για το χρηματιστήριο των ρύπων, για το εμπόριο των ρύπων που ακρίβυναν τον λιγνίτη» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Κι ήρθε τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος – η απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο εξελισσόμενος πόλεμος με τους ανταγωνισμούς Ρωσίας, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ– να φέρει στην επιφάνεια την εκτίναξη του φυσικού αερίου, και ξανά ο λιγνίτης να είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο, πράγμα που δείχνει πως όλοι ξέχασαν ξαφνικά την προστασία του περιβάλλοντος και όλα αυτά που λέγανε πριν. Άρα, χρειάζεται και ο λιγνίτης, χρειάζεται και η γεωθερμία, χρειάζονται και οι υδρογονάνθρακες – η έρευνα και ανάπτυξή τους -, χρειάζονται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -είτε ανεμογεννήτριες είτε φωτοβολτάικα. Όλα αυτά σε συνδυασμό, και για να υπάρχει δουλειά στους εργαζόμενους, να μην υπάρχει ανεργία, να μην απολύονται. Και για να υπάρχει φθηνό ρεύμα, φθηνή ενέργεια, φθηνά καύσιμα για όλο τον ελληνικό λαό. Και να υπάρχει επάρκεια, να μην έχουμε δηλαδή ενεργειακή φτώχεια, να μην έχουμε ενεργειακή εξάρτηση, να μην έχουμε εκμετάλλευση και οδυνηρή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του γραμματέα του ΚΚΕ συνεχίζεται με ομιλία του σε εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024