Δημόσια έργα: Δεν αλλάζει η τιμολόγηση λόγω ανατιμήσεων στα υλικά

Οι αυξομειώσεις στις τιμές είναι συνεχείς και δεν επιτρέπουν σπασμωδικές κινήσεις, υποστηρίζει το υπ. Υποδομών.

23 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Xωρίς τα προσδοκώμενα για τους συνδέσμους των τεχνικών εταιρειών αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων τους με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με θέμα τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών.

Το υπουργείο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης των συντελεστών, υποστηρίζοντας ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές είναι συνεχείς και δεν επιτρέπουν σπασμωδικές κινήσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Καραμανλής δεν συμμετείχε στη συνάντηση, δυσαρεστημένος με τον τρόπο δημοσιοποίησης των θέσεων των τεχνικών εταιρειών.

Η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδέσμων τεχνικών εταιρειών διαφορετικών τάξεων με το υπουργείο είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί. Η «διαρροή» ωστόσο της επικείμενης συνάντησης στα μέσα ενημέρωσης και ο τρόπος που αυτή έγινε προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσφορία του υπουργού, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση, ενώ ζήτησε η παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη να είναι περιορισμένη. Ετσι, οι εκπρόσωποι των συνδέσμων συναντήθηκαν τελικά με στελέχη του υπουργείου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου, δεν κατέθεσαν προτάσεις αλλά περιορίστηκαν στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι αυξομειώσεις στις τιμές είναι συνεχείς και δεν επιτρέπουν σπασμωδικές κινήσεις, υποστηρίζει το υπ. Υποδομών.

Η «κακή αρχή» της συνάντησης όμως δεν ήταν η αιτία που αυτή δεν απέδωσε καρπούς. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι η πλειονότητα των δημοσίων έργων δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των συντελεστών. Στέλεχος του υπουργείου σχολίαζε χθες στην «Κ» ότι το ζήτημα αφορά κυρίως μικρά έργα που αναθέτουν οι δήμοι, λόγω των τεράστιων εκπτώσεων με τις οποίες τα ανέλαβαν οι ανάδοχοι και τη συνεπακόλουθη κακή οικονομική κατάσταση αυτών. Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι οι τιμές των υλικών βρίσκονται την περίοδο αυτή σε διακύμανση (αναφέροντας ως παράδειγμα τις τιμές διαφόρων υλικών όπως τα ασφαλτικά που έχουν υποχωρήσει σημαντικά) και επομένως δεν είναι σοφό να γίνουν αποσπασματικές παρεμβάσεις. Περαιτέρω, εκτιμάται ότι κάποιες πρόσφατες αυξήσεις δεν έχουν ακόμα μετακυλισθεί στο κόστος των έργων και με δεδομένη την αστάθεια των τιμών αυτό μπορεί τελικά να μη συμβεί. Το μόνο στο οποίο το υπουργείο δείχνει συζητήσιμο είναι η παροχή, υπό συνθήκες, μικρής παράτασης σε ορισμένα μικρά δημόσια έργα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά. Τέλος, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το δημοσιονομικό κόστος από μια αναθεώρηση των τιμών των υλικών θα ήταν μεγάλο.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024