Επιχειρούν ήδη 187 μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Φίλιππος»

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

10 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη αναπτύξει μεγάλο στόλο από εκχιονιστικά και χωματουργικά μηχανήματα, ενώ έχει ενεργοποιήσει και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου «Φίλιππος», το οποίο αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Για την καλύτερη προετοιμασία όλων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συμμετείχε την Τρίτη 08 Μαρτίου 2022 σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Μέχρι στιγμής, επιχειρούν 77 μηχανήματα στην Π.Ε. Εύβοιας, 60 στην Π.Ε. Φθιώτιδας, 20 στην Π.Ε. Βοιωτίας, 15 στην Π.Ε. Φωκίδας και 15 στην Π.Ε. Ευρυτανίας και δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) σε αρκετά σημεία του Εθνικού οδικού δικτύου, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην:

  • Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού (από την 16η χιλιομετρική θέση έως την 42η χ.θ.).
  • Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (θέση Ράχες Τυμφρηστού).
  • Σε άλλα σημεία του Επαρχιακού Οδικού δικτύου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί διακοπές ηλεκτροδότησης και άλλα προβλήματα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας από την εκδήλωση του καιρικού φαινομένου, το οποίο θα ενταθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στις πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια.

«Αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα βαρύ καιρικό φαινόμενο και συνεργαζόμαστε με την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική, τη “Νέα Οδό” και φυσικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα προκύψουν. Έχουμε ήδη αναπτύξει έναν στόλο άνω των 180 μηχανημάτων και μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ δεν έχουν προκληθεί διακοπές ηλεκτροδότησης και άλλες φθορές.

»Αναμένεται, όμως, να ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει εφεδρείες και θα μεγιστοποιήσει την προσπάθεια για να κρατηθεί ανοικτό το οδικό δίκτυο και να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρικών και άλλων φαινομένων. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες της  Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024