Γ. Μουλκιώτης: «Eνίσχυση των παραγωγών καλοκαιρινής και χειμωνιάτικης πατάτας και κρεμμυδιών της Βοιωτίας»

Η ερώτηση του βουλευτή

4 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

O βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητά την άμεση εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών καλοκαιρινής και χειμωνιάτικης πατάτας ως και κρεμμυδιών της Βοιωτίας. 

Στην ερώτησή τονίζεται ότι οι παραγωγοί των δύο αυτών βασικών προϊόντων της Βοιωτίας, που αποτελούν απαιτητικές καλλιέργειες με υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας της COVID- 19, τα αγροτικά αυτά προϊόντα έμειναν στα «αζήτητα» ή πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. 

Επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του νομού Βοιωτίας, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους, είναι αναγκαίο να λάβουν την ενίσχυση που έλαβαν ομοειδείς κλάδοι γεωργικής παραγωγής για τις επιπτώσεις από τον COVID-19. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα ώστε οι καλλιέργειες καλοκαιρινής και χειμωνιάτικης πατάτας ως και κρεμμυδιού να ενταχθούν στην διαδικασία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων/έκτακτων μέτρων ενίσχυσης για τον COVID-19, λόγω προφανέστατης βλάβης των παραγωγών. 

Τέλος, ερωτάται τι χρονοδιάγραμμα θέτει το Υπουργείο για την ενίσχυση των παραγωγών αυτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024