Γ. Μουλκιώτης: «Προκλητική η απουσία της Κωπαϊδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων» 

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, επαναφέρει στην Βουλή το ζήτημα  της Κωπαϊδας. Κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για την προκλητική απουσία της Κωπαϊδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό αρδευτικών έργων και να προχωρήσει, ως οφείλει, στην άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων και συσσωρευμένων προβλημάτων του […]

31 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, επαναφέρει στην Βουλή το ζήτημα  της Κωπαϊδας.

Κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για την προκλητική απουσία της Κωπαϊδας από τον κυβερνητικό σχεδιασμό αρδευτικών έργων και να προχωρήσει, ως οφείλει, στην άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων και συσσωρευμένων προβλημάτων του αρδευτικού δικτύου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πεπαλαιωμένου, ξεπερασμένου τεχνικά, κοστοβόρου και με απώλεια των υδάτινων πόρων αρδευτικού δικτύου της Κωπαϊδας, όσο και για την ανάγκη θεσμικής αντιμετώπισης των οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων του δικτύου με την θέσπιση μιας ενιαίας δομής με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αγροτών.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε ό,τι αφορά την Κωπαϊδα:

  • Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην εξαγγελία από τον προκάτοχό σας,  κ. Λιβανό του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2,δις. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιφέρειες.
  • Δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις προκηρύξεις του Π.Α.Α  και συγκεκριμένα της δράσης 4.3.1. του Υπομέτρου 4.3, με βάση το οποίο έχουν προκηρυχθεί εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
  • Απουσιάζει ακόμα και από την πρόσφατη ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής για μεγάλα έργα προϋπολογισμού 425,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τέλος, τονίζεται ότι τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου της Κωπαϊδας απογοητεύον και αποθαρρύνουν τους αγρότες να καλλιεργήσουν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε φορά με ακραία φαινόμενα όπως η έλλειψη νερού την καλλιεργητική περίοδο ή/και πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

  • Ποιός είναι ο λόγος που ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η παραγωγική και λειτουργική ανασυγκρότηση των αρδευτικών δικτύων και των σχετικών εγγειοβελτιωτικών έργων της Κωπαϊδας απουσιάζει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
  • Εάν προτίθεται, όπως δήλωσε στη Βουλή, να αντιμετωπίσει τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου της Κωπαϊδας. Εάν ναι, με ποιον τρόπο και προγραμματισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024