Κ. Μπατζελή – Να γίνει έλεγχος της πορεία έργων στο «Αρδευτικό Ανατ. Βίστριζας»

Το αίτημα της κα Μπατζελή

3 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η κα Κατερίνα Μπατζελή και η Παράταξή της “Πατρίδα μας η Στερεά” επεσήμανε ότι «Το αρδευτικό της Ανατολικής Βίστριζας, είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για την περιβαλλοντική ασφάλεια, στήριξης της αγροτικής παραγωγής, ολοκλήρωσης των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Σπερχειού στην Φθιώτιδας, το οποίο «σκαλώνει» τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης, όπως επισημαίνει, ολοκληρωμένου σχεδιασμού και παρεμβάσεων από την Περιφερειακή Αρχή.

Και συνεχίζει: “Αποτέλεσμα των «άναρχων» παρεμβάσεων είναι, καλλιέργειες και ιδιοκτησίες να καταστρέφονται, να τεμαχίζονται αδικαιολόγητα, επιδοτήσεις να μην εισπράττονται και τελικά έργο να μην γίνεται. «Αναμένουμε» δε εκ νέου να γίνει αίτημα από την ΠΑ, για νέα αύξηση του προϋπολογισμού του έργου μετά την τελευταία εκείνης των 10εκ.ευρω, την ροή του οποίου όμως δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να την δούμε την αντιστοίχιση του σε έργα. Το θέμα αυτό ως παράταξη θα το συζητήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και με τις κεντρικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούν το έργο αυτό.

Ο Νίκος Μπέτσιος, τόνισε ότι ως παράταξη είναι η πολλοστή φορά που φέρουμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή προς συζήτηση και έλεγχο. Θέσαμε συμπληρωματικά και συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή σαφείς απαντήσεις σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, την ιεράρχηση της εκτέλεσης των επιμέρους εργασιών, τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση του έργου.

-Διαπιστώνεται ότι, ενώ οι εργασίες που αφορούν την οδοποιία έχουν εκτελεσθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι καθαρά αρδευτικές εργασίες ( γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δεξαμενές) δεν έχουν ξεκινήσει. Υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα διαθέσιμα χρήματα και το έργο να μείνει μόνο με τους δρόμους.

– Έχοντας καταστρέψει τις  κοίτες των  παλαιών χειμάρρων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ολοσχερούς καταστροφής καλλιεργειών, υποδομών από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών.

– Καλέσαμε την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου, αν θα χρειαστεί και άλλη συμπληρωματική σύμβαση, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών.

-Ζητάμε να διευρυνθεί το πως υλοποιείται η σύμβαση

Σύμφωνα με τις συμβάσεις, αρχική και συμπληρωματική, στο έργο αυτό περιλαμβάνονται: Οριοθέτηση και διάνοιξη των κεντρικών ρεμάτων-Υπόγεια δίκτυα (140 χιλιόμετρα)-Αγροτική οδοποιία (180 χιλιόμετρα)-Αποστραγγιστικές τάφροι-Διάνοιξη 22 γεωτρήσεων που θα υποστηρίζουν την άρδευση ( η παροχή του ποταμού βάσει μετρήσεων δεν επαρκεί)-Κεντρικό αντλιοστάσιο που θα στέλνει το νερό υπό πίεση στα δίκτυα-Δύο (2) δεξαμενές μεγάλες από μπετόν για την αποθήκευση του νερού-Κεντρικό κτίριο με υπολογιστές που ρυθμίζει με αυτοματισμούς τη λειτουργία των παραπάνω-Γέφυρες από μπετόν πάνω από χειμάρρους  που διευθετούνται-Συρματοκιβώτια (ζαρζανέτ) σε όλους τους χειμάρρους

Εάν έχουν εκτελεστεί έργα πάνω από τα στοιχεία που παρατίθενται:

  • Υπόγεια δίκτυα (περίπου το 70%)
  • Οδοποιία –τάφροι (περίπου 80%)
  • Γεωτρήσεις  (0%)
  • Αντλιοστάσιο (0%)
  • Δεξαμενές  (0%)
  • Γέφυρες (0%)
  • Ηλεκτρομηχανολογικά (0%)
  • Συρματοκιβώτια (0%)
  • Τεχνικά έργα από μπετόν (20-30%)

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι για την παράταξη μας έργα υποδομών είναι εκείνα που ενισχύουν, θωρακίζουν τις δομές ανάπτυξης και το παραγωγικό δυναμικό του κάθε Νομού  και όχι οι επικοινωνιακού τύπου αναρτήσεις…για επαναλαμβανόμενα έργα ασφαλτοστρώσεων «αγροτικών δρόμων»!”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024