Επίδομα παιδιού: Εκτός δίμηνων πληρωμών η δόση «μπόνους» από τον ΟΠΕΚΑ

Πριν το Πάσχα 2022 και την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα γίνει η πληρωμή της μιάμισης δόσης για το επίδομα παιδιού Α21. Τονίζεται ότι δεν συμψηφίζεται με τις δίμηνες δόσεις από τον ΟΠΕΚΑ, ακόμη και αν η αίτηση υποβληθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2023. Ειδικότερα αν κάποιος λάβει μέχρι τις 21 Απριλίου τη μιάμιση δόση […]

7 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Πριν το Πάσχα 2022 και την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα γίνει η πληρωμή της μιάμισης δόσης για το επίδομα παιδιού Α21. Τονίζεται ότι δεν συμψηφίζεται με τις δίμηνες δόσεις από τον ΟΠΕΚΑ, ακόμη και αν η αίτηση υποβληθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2023.

Ειδικότερα αν κάποιος λάβει μέχρι τις 21 Απριλίου τη μιάμιση δόση ύψους 105 ευρώ θα λάβει τέλος Μαΐου κανονικά τη δίμηνη δόση Μαρτίου-Απριλίου ύψους 140 ευρώ. Κι αυτό διότι το μπόνους της μιάμιση δόσης δεν συνδέεται με τις δίμηνες καταβολές του ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 όποτε και να κάνουν την αίτηση για το 2022 ακόμη και την τελευταία ημέρα, δηλαδή 15 Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν κανονικά τη μιάμιση δόση.

Ειδικότερα το επίδομα παιδιού χορηγείται στους δικαιούχους της πρώτης δόσης του έτους 2022, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ.

Η καταβολή της προσαύξησης αυτής πραγματοποιείται μέχρι την 21η.4.2022. Αντίστοιχη προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησης τους.

Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Αν, μετά την καταβολή της προσαύξησης, από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2022:

α) εφόσον προκόψει αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα προσαύξηση επιστρέφεται αναλόγως ή

β) εφόσον προκόψει ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικός οφειλόμενου ποσού του επιδόματος.

Η προσαύξηση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024