Επιστρέφει και επίσημα το ΠΑΣΟΚ στις 8 Μαΐου: Εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη σύνθετη ονομασία

Το σκεπτικό είναι να επιστρέψει η λέξη ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος, με στόχο την ολική επαναφορά ενός από τα πιο ισχυρά πολιτικά brand name της Μεταπολίτευσης.

5 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της ιστορικής ονομασίας “ΠΑΣΟΚ” στο όνομα και την προμετωπίδα της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το κόμμα βαδίζει προς το πρώτο συνέδριό του (20-22 Μαΐου) υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στις 8 Μαΐου κατά τις εκλογές ανάδειξης συνέδρων και μελών δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων, “το όνομα της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Μαΐου”, όπως προανήγγειλε πρόσφατα σε ομιλία του στην Πάτρα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, ο οποίος και προ της εκλογής του χρησιμοποιούσε περισσότερο τον τίτλο “ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ”, είχε δεσμευτεί ότι το όνομα του κόμματος θα το αποφασίσουν τα μέλη του.

Μέχρι στιγμής, η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι το “ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής”. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωκομματικό δημοψήφισμα της 8ης Μαΐου αυτό θα είναι η μία από τις δύο επιλογές, ενώ ως δεύτερη προκρίνεται το “ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη”.

Το σκεπτικό είναι να επιστρέψει η λέξη ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος, με στόχο την ολική επαναφορά ενός από τα πιο ισχυρά πολιτικά brand name της Μεταπολίτευσης. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει και συμπληρωματικός προσδιορισμός, ως ένδειξη σεβασμού στους συνεργαζόμενους και ενταγμένους στο κόμμα που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από άλλους φορείς, όπως π.χ. ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΕΔΕΜ, Κινήσεις Πολιτών, κλπ.

Οι περιπέτειες του ονόματος και το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του κόμματος έχει περάσει από “σαράντα κύματα”, την τελευταία δεκαετία με τη μείωση των ποσοστών του. Στις ευρωεκλογές του 2014 συμμετείχε ως “Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη”, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ως “ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη”, τον Σεπτέμβριο του 2017 ως “Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)” και από το 2017 ως “Κίνημα Αλλαγής”, με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποταμιού, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ΕΔΕΜ, κλπ.

Το δημοψήφισμα της 8ης Μαΐου περιλαμβάνει και μια άλλη πτυχή που έχει να κάνει με το άτυπο πολιτικό “μπρα ντε φερ” με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι να συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι από τους 40.000 που συμμετείχαν στην εσωκομματική κάλπη για την εκλογή συνέδρων της Κουμουνδούρου το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν περιορισμένο ενδιαφέρον και φιλοδοξούν τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και αριθμών να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για τους υπό διαμόρφωση συσχετισμούς στον προοδευτικό χώρο.

THE TOC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024