Γ. Σαρακιώτης: «Για τον κ. Γεωργιάδη, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φταίει και για…τους γαλάζιους Περιφερειάρχες!»

Η τοποθέτηση του βουλευτή στη βουλή

4 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Απαντήσεις από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη ζήτησε, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασής του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, όσον αφορά την κακοδιαχείριση, όπως τονίζει και τα σκοτεινά σημεία, που αποκαλύπτει έρευνα της εφημερίδας “Documento”, στη διαχείριση της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. εποπτείας του Υπουργείου Ανάπτυξης, την ακρίβεια η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία και τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση στη χώρα μας.

Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης:

«Ο κ. Υπουργός αποφεύγει να απαντήσει αναφορικά με την ΕΒΕΤΑΜ: Γιατί οι αμοιβές τρίτων αυξήθηκαν κατά 547.000 ευρώ εντός του 2020, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 527.000 ευρώ; Γιατί η ετήσια έκθεση του ΔΣ της ΕΒΕΤΑΜ για το 2020 δεν υπογράφεται από την Πρόεδρό της, ενώ δημοσιεύτηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. καθυστερημένα, μόλις τον Ιανουάριο του 2022; Γιατί παραιτήθηκε η Πρόεδρος, αφού ήταν όλα καλώς καμωμένα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη; Η ΕΒΕΤΑΜ είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και άρα, πρέπει να δοθούν απαντήσεις».

Εν συνεχεία, όσον αφορά το κύμα των ακραίων ανατιμήσεων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε:

«Παραθέσατε το παράδειγμα της Ισπανίας, τονίζοντας ότι “έχει πληθωρισμό 9,8% για το μήνα Μάρτιο” και έτσι, δικαιολογούνται τα μέτρα που λαμβάνει. Πρέπει να φθάσει και ο ελληνικός πληθωρισμός στο 9,8% για να λάβετε μέτρα; Στην Ισπανία, να σας θυμίσω ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 1.167 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα δίνεται η πενιχρή αύξηση ύψους 2% κατόπιν πιέσεων προς τον Πρωθυπουργό. Δεν φταίει κανείς άλλος, εκτός από εσάς τους ίδιους! Είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης!»

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε στον κ. Γεωργιάδη:

«Επισημάνατε ότι “η διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ξεκίνησε τον πληθωριστικό κύκλο από τον Ιούλιο μήνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα γιατί ακριβώς “άνοιξαν” ταυτόχρονα όλες οι οικονομίες”. Εγώ προσωπικά είχα καταθέσει ερώτηση στις 12 Απριλίου του 2021 για την “Υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Φθιώτιδας και ολόκληρης της χώρας”. Παρέθετα τότε τα παραδείγματα της σόγιας, της οποίας  η τιμή από τα 34 λεπτά το κιλό εκτοξεύτηκε στα 51 λεπτά μέσα σε ελάχιστους μήνες, καθώς και του ηλιάλευρου, του σιταριού και του καλαμποκιού. Μάλιστα, παρέπεμπα σε επιστολή των κτηνοτρόφων, η οποία είχε ως αποδέκτη την Κυβέρνηση ήδη από τον Ιανουάριο του 2021! Εν συνεχεία, τον Ιούνιο του 2021, κατέθεσα άλλη ερώτηση με θέμα “την αναστάτωση, στην οποία είχε περιέλθει, ο κατασκευαστικός κλάδος εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου των τιμών των υλικών”. Ενδεικτικά η τιμή του σιδήρου είχε αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά όπως ο χαλκός, το τσιμέντο και το αλουμίνιο κυμαίνονταν μεταξύ 15% και 75%, με το πρόβλημα να επεκτείνεται στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” αποκτώντας ανησυχητικές διαστάσεις για ολόκληρο τον συγκεκριμένο κρίσιμο κλάδο της οικονομίας. Ξέρετε από πότε χρονολογούνται τα σχετικά δημοσιεύματα για την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο; Από το Μάϊο του 2021! Πότε αντιληφθήκατε την ύπαρξη του προβλήματος της ακρίβειας; Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 2021!»

Στη δε κριτική του κ. Γεωργιάδη απέναντι στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε:

«Θέλετε να σας θυμίσω ποιοι φέρνουν εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ; “Φάνης Σπανός: Όχι στην επέλαση των ανεμογεννητριών στην Στερεά” Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στέλεχος της Ν.Δ. και εκλεγμένος με τη Ν.Δ.! Πριν ένα χρόνο περίπου, απευθυνόταν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον καλούσε: “Να σεβαστεί τις αρχές της χωροταξίας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Να αναστείλει κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας”. Προσέξτε: “κάθε νέα αδειοδότηση”. Δεν έθεσε ερωτήματα ή κάποιες ενδεχομένως ενστάσεις για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά τάσσεται κατά “κάθε” έργου ΑΠΕ».

Την τοποθέτηση του κ. Σαρακιώτη διαδέχθηκε το «άδειασμα» του κ. Σπανού από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε: «Κάνει προφανώς λάθος ο κ. Σπανός, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι από τη Ν.Δ.. Δεν είναι η Ν.Δ. “αμόλυντη” αυτής της προπαγάνδας που αντιστρατεύεται τις αιολικές ή τις ηλιακές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδος. Προφανώς, ο κ. Σπανός φοβάται το πολιτικό κόστος».

Καταληκτικά, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον τομέα των ΑΠΕ, συγκρίνοντας αυτά με την τρέχουσα πραγματικότητα:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρέλαβε τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ ελλειμματικό κατά 800 εκ. ευρώ το 2015 και τον παρέδωσε πλεονασματικό κατά 178 εκ. το 2019. Έπειτα, η Ν.Δ. έριξε και πάλι στα βράχια τον ΕΛΑΠΕ, καθώς το Σεπτέμβριο του 2019, υπήρχαν εκτιμήσεις της ΡΑΕ ότι η μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ θα οδηγούσε σε απώλεια 200 εκ. ευρώ εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ. Επίσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεσμοθέτησε τις ενεργειακές κοινότητες δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες, τους ΟΤΑ, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ εκπόνησε και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα […] Αντιθέτως, η Ν.Δ. ακύρωσε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που είχαν προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια και όταν κατάλαβε το λάθος μετά από 2,5 χρόνια, ανέφερε ότι τελικά “θα υποστηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες”. Τέτοιο νοικοκύρεμα…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024