Γιάννης Οικονόμου: Είμαστε πάρα πολύ κοντά να ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η στήριξη που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα είναι μια αποφασιστική παρέμβαση στη ρίζα των ανατιμήσεων

16 Απριλίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Σε ό,τι αφορά στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τα καύσιμα, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είμαστε αντιμέτωποι με μία συγκυρία εκρηκτική καθώς μετά την πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τα πράγματα περισσότερο. «Ο Απρίλης είναι ένας μήνας, που η κυβέρνηση εφαρμόζει πολλά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε τον διπλασιασμό στη στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, στην πολιτική για τα καύσιμα, και στην ενίσχυση στους πιο ευάλωτους οικονομικά, τα 200 ευρώ, που θα δοθούν λίγο πριν το Πάσχα, για την ανακούφιση από τις ανατιμήσεις ώστε να δώσουν μία διέξοδο, για ν’ ανταποκριθεί ο κόσμος σε ανάγκες, που τις γιορτινές μέρες είναι πιο έντονες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συνδιαμορφώσει μια στρατηγική και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε τέλος Μαΐου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για μια σημαντική στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα. Παράλληλα, επειδή οι δυσκολίες των πολιτών είναι μεγάλες, επειδή οι δυσκολίες εντείνονται, η χώρα επεξεργάζεται και το δικό της σχέδιο, για να έρθει να προσθέσει στη στήριξη που έχουμε δώσει μέχρι τώρα», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα από το Σεπτέμβριο ενώ για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε είπε πως «όταν αυτή μετρηθεί σωστά και συγκεκριμενοποιηθεί, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η στήριξη που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα είναι μια αποφασιστική παρέμβαση στη ρίζα των ανατιμήσεων. «Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε να εξαντλούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δημιουργούμε νέες δυνατότητες, είτε αυτό αφορά στην εθνική μας στρατηγική, είτε αφορά στην ευρωπαϊκή στρατηγική, για να σταθούμε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία προφανώς δοκιμάζεται. Έχουμε πόλεμο, δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των ευρωπαϊκών λαών, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αυτή η κατάσταση βρήκε την ελληνική κοινωνία με μειωμένες αντοχές λόγω της κρίσης των μνημονίων και της πανδημίας αλλά και μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία ενισχύθηκε το εισόδημα των πολιτών. «Πληρώνουμε λιγότερους και μικρότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε μόνιμες μειώσεις φόρων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα βάλει ούτε ένα καινούργιο ευρώ φόρων, σε αντίθεση με το παρελθόν. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε, μόλις τελειώσει κρίση ή βρεθεί μια καινούργια ισορροπία, μετά από αυτό που έχει προκύψει στον κόσμο, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να έχουμε τις προϋποθέσεις να πάμε δυναμικά μπροστά. Η πολιτική που εφαρμόζουμε, έχει ως χαρακτηριστικά τη σύνεση και τη σωφροσύνη, έτσι ώστε, να μην τινάξουμε τα δημοσιονομικά στον αέρα», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι έχουμε αχαρτογράφητα νερά μπροστά μας και οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες, να σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα.

«Για αυτό και δεν ακολουθούμε τη λογική των “λεφτόδεντρων”. Για αυτό και η κοινωνία που γνωρίζει κλείνει τα αυτιά της στους μάγους που υποστηρίζουν ότι θα βγάλουν “λαγούς από τα καπέλα”. Σε ό,τι αφορά τώρα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μια σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος. Το επόμενο διάστημα, καθώς προχωράμε προς την 1η Μαΐου θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα προσδιορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού. Θα είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022», ανέφερε.

Παράλληλα αναφερόμενος στα νέα ζευγάρια τόνισε πως χρειάζονται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ιδιαίτερη στήριξη στη στέγαση.

«Και αυτά αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής μας για το επόμενο διάστημα. Θα συνεχίζουμε τη πολιτική μας που δημιούργησε θέσεις εργασίας, που αντιλαμβάνεται τα βασικά προβλήματα της νέας γενιάς, σε ότι αφορά για παράδειγμα τη στέγαση. Ήδη, με το νόμο που ψηφίστηκε για τον ΟΑΕΔ γίνονται τα πρώτα βήματα. Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης της πολιτικής στέγης για τη νέα γενιά», δήλωσε.

Για την πανδημία είπε ότι μετά από δύο χρόνια ο βαθμός ανοσίας στην ελληνική κοινωνία και σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

«Έχουμε τα εμβόλια και τα φάρμακα που δεν είχαμε πριν. Έχουμε δει ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις προφανώς και φέρνουν νοσήσεις, όχι όμως στο επίπεδο που ήταν το προηγούμενο διάστημα με βαριές νοσήσεις. Όλα αυτά τα σταθμίζουν οι ειδικοί. Αυτοί είναι που εισηγούνται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις τους παίρνει τις αποφάσεις για το πώς θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν από τον Σεπτέμβριο», ανέφερε.

Τέλος αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα είπε ότι η Αθήνα απαντούσε πάντα όπως έπρεπε άμεσα και με αποφασιστικότητα.

«Τα αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, είτε αυτό αφορά την αποτροπή είτε αφορά την ενεργοποίηση της διπλωματίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις διμερείς σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις. Η χώρα έχει ενισχύσει πολύ το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα μέσα στην κρίση. Και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει κανείς να αναλογιστεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε και αυτό δεν έχει γυρισμό. Η Ελλάδα έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό της ρόλο και την επιρροή της, όχι μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και διεθνώς», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024