O Χρ. Σταϊκούρας στην 7η συνάντηση Συμμαχίας Υπ. Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις

Τη σταθερή στόχευση της Κυβέρνησης για την επίτευξη διατηρήσιμης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη δήλωσή του στο πλαίσιο της 7ης συνάντησης της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησαν, αρχικά η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η ενεργειακή κρίση, […]

20 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τη σταθερή στόχευση της Κυβέρνησης για την επίτευξη διατηρήσιμης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη δήλωσή του στο πλαίσιο της 7ης συνάντησης της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησαν, αρχικά η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η ενεργειακή κρίση, «η ευθυγράμμιση της οικονομικής μεγέθυνσης με τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα παραμένει στο επίκεντρο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ελλάδας».

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από:

  • Την πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για διάθεση πάνω από 37% του προϋπολογισμού για την υλοποίηση σημαντικών πράσινων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
  • Την εν εξελίξει σταδιακή ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Τον σχεδιασμό για την υλοποίηση μιας συνεκτικής εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση.
  • Τον σχεδιασμό για την εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου περιβαλλοντικής φορολόγησης, ώστε να υποστηριχθεί ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα, με παράλληλη στήριξη της κοινωνικο-οικονομικής συνοχής.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η χώρα μας εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πράσινου ή βιώσιμου ομολόγου, που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην εφετινή χρηματοδοτική στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου.

«Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις απαιτούν εμπνευσμένες και διορατικές λύσεις: σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις παράλληλες κρίσεις και τις επιπτώσεις τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν έναν πλανήτη με ανθεκτικό κλίμα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Η συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, της οποίας η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος την τελευταία τριετία, εντάσσεται στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος της Συμμαχίας, που αριθμεί, πλέον, 72 μέλη – Υπουργούς Οικονομικών χωρών που εκπροσωπούν το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ – είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024