Πάσχα: Τα 10+2 μυστικά για το βάψιμο των αυγών – Θα βγουν τέλεια

Πλησιάζουμε στο Πάσχα και ήδη έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται τα τσουρέκια, τα πασχαλινά κουλουράκια, ενώ σε λίγες ημέρες θα βάψουμε και τα κόκκινα αυγά.

18 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Πλησιάζουμε στο Πάσχα και ήδη έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται τα τσουρέκια, τα πασχαλινά κουλουράκια, ενώ σε λίγες μέρες θα βάψουμε και τα αυγά.

Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημερών είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Μπορεί συχνά να επιλέγουμε διάφορες αποχρώσεις, ωστόσο, η παράδοση θέλει να έχουν κόκκινο λαμπερό χρώμα. Πώς ακριβώς καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Κόκκινο για το πάθος που βιώθηκε, κόκκινο για τη χαρά της Ανάστασης, κόκκινο επειδή είναι άνοιξη και όλα ζουν μια εκρηκτική, νέα αρχή.

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά…

12 χρήσιμες συμβουλές για τα καλύτερα κόκκινα αυγά:

  1. Διαλέγουμε αβγά ημέρας (τα πιο φρέσκα που θα βρούμε), μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.
  2. Προτιμάμε τα καφέ αβγά, αν πρόκειται να τα κάνουμε μονόχρωμα και με έντονα χρώματα, και τα λευκά αν θέλουμε πιο απαλά χρώματα με σχέδια.
  3. Πριν τα βράσουμε, τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό και ξίδι, για να απομακρύνουμε από το τσόφλι τις ουσίες που θα εμποδίσουν τον ομοιόμορφο χρωματισμό.
  4. Τα βάζουμε σε μία στρώση, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε περίπου 12 λεπτά.
  5. Τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα ένα-ένα με ένα κουτάλι της σούπας, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
  6. Δεν βάφουμε ραγισμένα αβγά.
  7. Φοράμε πλαστικά γάντια και καλύπτουμε το χώρο που θα δουλέψουμε, αφού οι βαφές αφήνουν μόνιμους λεκέδες. Φτιάχνουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, και φροντίζουμε η βαφή να τα καλύψει τελείως.
  8. Η βαφή με ζεστό νερό δίνει εντονότερες αποχρώσεις, ενώ η βαφή με κρύο νερό, αν και είναι πιο γρήγορος τρόπος, δίνει χρώματα πιο ανοιχτά και χωρίς ομοιομορφία.
  9. Τα βγάζουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε σε λαδόκολα φούρνου, που δεν κολλάει. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.
  10. Μόλις κρυώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι ή με το ειδικό γυαλιστικό που περιέχεται συνήθως στη συσκευασία της βαφής, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.
  11. Τα διακοσμούμε με αυτοκόλλητα, αν μας αρέσει. Αν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε, καλό είναι να προσέξουμε τα χρώματα να είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
  12. Αν πρόκειται να βάψετε βιολογικά αβγά, πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε οικολογική βαφή, διότι αν τα βάψετε με συμβατική βαφή, χάνουν ουσιαστικά την ιδιότητά τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024