Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα

Χωρίς το υποχρεωτικό self test θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.

21 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Χωρίς το υποχρεωτικό self test θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα. Αντίθετα, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την αποφυγή της μετάδοσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.

Όταν ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.

Προηγήθηκε μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά και έφηβους ηλικιών 4 έως 11 έτη και 12 έως 18 ετών αντίστοιχα, όταν ακόμα ήταν σε εφαρμογή τα δύο self test την εβδομάδα. Η αποκλιμάκωση στα παιδιά παρατηρήθηκε προγενέστερα από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα, όπου λόγω αυτού τα self test μειώθηκαν σταδιακά σε ένα την εβδομάδα, ενώ η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με συστηματικό ρυθμό.

Ειδικότερα, ενώ τον Φεβρουάριο, στην κορύφωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η “Όμικρον”, τα παιδιά, λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα αλλά και καθολικού ελέγχου της ηλικιακής αυτής ομάδας, έφτασαν να αποτελούν το 33% του συνόλου των κρουσμάτων, την προηγούμενη εβδομάδα, πριν να κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά αποτελούσαν μόλις το 20% του συνόλου.

“Ο καλός καιρός βοηθάει, έτσι ώστε όταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων να μένουν ανοιχτά συνεχώς. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, να γίνει ξεκάθαρο, ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν”, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Είναι προφανές ότι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξής των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο. Αν έχει πυρετό, αν έχει συνάχι, αν έχει κακοδιαθεσία” συμπλήρωσε.

Έξαρση λοιμώξεων

Στον αντίποδα καταγράφεται, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, μεγάλη έξαρση άλλων λοιμώξεων, κοινών παιδιατρικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και του γαστρεντερικού τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, γιατί μετά από δύο χρόνια που είχαμε σημαντική μείωση των κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με την αυστηρή χρήση της μάσκας, πλέον τα μέτρα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και συνεπώς έχουμε και αύξηση των δραστηριοτήτων και των επαφών του πληθυσμού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αυτή την αύξηση των κοινών λοιμώξεων.

Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαΐου 2024