Ρύπανση του Λιμανιού Στυλίδας από ξένο πλοίο- Φράγματα από το Λιμεναρχείο για περιορισμό

Διαρροή καύσιμου

8 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το Λιμεναρχείο Στυλίδας, ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου ξένης σημαίας, το οποίο ελλιμενιζόταν εντός λιμένα Στυλίδας για ρύπανση λόγω διαρροής καύσιμου κατά την διάρκεια πετρέλευσής του.

Άμεσα αναχώρησαν στελέχη της Υπηρεσίας και διαπίστωσαν εντός του λιμένα ρύπανση από diesel ιριδίζον σε μεγάλη έκταση περίπου 9000τμ.

Αμέσως εφαρμόστηκε το σχέδιο καταπολέμησης ρύπανσης του Λιμεναρχείου Στυλίδας με τοποθέτηση αντιρρυπαντικών φραγμάτων και ενεργοποίηση χερσαίων και πλωτών μέσων και χρήση αντιρρυπαντικού εξοπλισμού προς αντιμετώπιση αυτής.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες λιμεναρχείου, λιμενικού Ταμείου, προσωπικού λιμένα, καθώς και με συνδρομή ρυμουλκού που βρισκόταν στην εν λόγω περιοχή το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης περιορίστηκε εντός των φραγμάτων και συλλέχτηκε μεγάλος αριθμός αντιρρυπαντικού υλικού απορροφητικών πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν για απορρόφηση αυτής.

Το εν λόγω φράγμα παραμένει προληπτικά στην περιοχή, ενώ στελέχη της Υπηρεσίας θα περιπολούν συνεχώς για τυχόν εκ νέου διαρροή.

Πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, καπετάνιου- υπάρχου – μηχανικού πλοίου, καθώς και του οδηγού του βυτιοφόρου.

Διενεργείτε προανάκριση, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι ολοκλήρωσης διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024