Τηλεφωνικό πρέσινγκ της ΑΑΔΕ για τα χρέη στην Εφορία -Η τακτική για να μαζευτούν οι οφειλές

Την περασμένη χρονιά, το ποσοστό αυτοσυμμόρφωσης των φορολογούμενων ξεπέρασε το 83% και το στοίχημα της ΑΑΔΕ είναι φέτος να πάει ένα σκαλί παραπάνω. Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, η… ιστορική περσινή επίδοση του 86,32% είναι «οδηγός» και όπως επισημαίνουν παλιές… καραβάνες της Φορολογικής Διοίκησης, καθοριστικό ήταν το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι «ένιωθαν» ότι το μάτι […]

21 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την περασμένη χρονιά, το ποσοστό αυτοσυμμόρφωσης των φορολογούμενων ξεπέρασε το 83% και το στοίχημα της ΑΑΔΕ είναι φέτος να πάει ένα σκαλί παραπάνω.

Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, η… ιστορική περσινή επίδοση του 86,32% είναι «οδηγός» και όπως επισημαίνουν παλιές… καραβάνες της Φορολογικής Διοίκησης, καθοριστικό ήταν το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι «ένιωθαν» ότι το μάτι της εφορίας τους παρακολουθεί. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πίεσης πιστώνεται στον προγραμματισμό των αλλεπάλληλων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών οχλήσεων – υπενθυμίσεων για τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων.

Το pressing της ΑΑΔΕ και ο αρχικός στόχος για τους «ξεχασιάρηδες»

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 61.566 τηλεφωνικές κλήσεις προς φορολογούμενους από το τηλεφωνικό κέντρο εξερχομένων κλήσεων έναντι 52.269 κλήσεων το 2020 και αφορούσαν περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, ΦΕΦΠ, ΦΕΝΠ, ΦΜΥ, φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών, κενές δηλώσεις ΦΠΑ, Ε9 Φυσικών και Νομικών Προσώπων.

Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, το pressing ήταν ανελέητο:

  • μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (υπενθύμισης πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ή εντοπισμού των υπόχρεων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις)
  • τηλεφωνικές επικοινωνίες

Πιο αναλυτικά, από τις 75.107 μη υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ που έλαβαν email ή τηλεφωνική κλήση, υποβλήθηκαν επιπλέον 13.588 δηλώσεις, οφειλόμενες εν μέρει στις ανωτέρω δράσεις, με το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης να διαμορφώνεται σε 18,1%, έναντι 18,6% το 2020 και την βεβαίωση από τις επιπλέον δηλώσεις, να ανέρχεται σε 4.802.572 ευρώ.

Όσον αφορά στο 2022, ο αρχικός στόχος είναι 55.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους φορολογούμενους που «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους.

 

Η «πολυεπίπεδη» πίεση της ΑΑΔΕ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΑΔΕ δεν θα μείνει στις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές οχλήσεις. Η πίεση για συμμόρφωση θα ασκηθεί με μοχλό τις διασταυρώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Ειδικότερα:

Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα, μέχρι 31/12/2022

Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων), μέχρι 31/07/2022

Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές, μέχρι 31/07/2022

Διασταύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τουλάχιστον για το έτος 2017, μέχρι 31/10/2022

Διασταύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2016, μέχρι 31/07/2022.

Διασταύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών τόκων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τουλάχιστον για το έτος 2016, μέχρι 31/07/2022

 

Ο στόχος που θέλει να «πιάσει» η ΑΑΔΕ

Στόχος είναι η έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, κατόπιν διενέργειας των παραπάνω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ενώ ειδικά για τους… «ξεχασιάρηδες» υπόχρεους ΦΠΑ, θα επιδιωχθεί η υποβολή δηλώσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 98%!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Απριλίου 2023