Ζεμπίλης: Η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας 

Τις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου του Δήμου Χαλκιδέων επισκέφτηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ο Θανάσης Ζεμπίλης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στο τομέα φροντίδας των ζώων. Ως γνωστό το δημοτικό κυνοκομείο πρωτολειτούργησε με πλήρως εξοπλισμένη κτηνιατρική μονάδα και εξειδικευμένο προσωπικό κατά την διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας και για […]

4 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου του Δήμου Χαλκιδέων επισκέφτηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ο Θανάσης Ζεμπίλης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στο τομέα φροντίδας των ζώων.

Ως γνωστό το δημοτικό κυνοκομείο πρωτολειτούργησε με πλήρως εξοπλισμένη κτηνιατρική μονάδα και εξειδικευμένο προσωπικό κατά την διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας και για το λόγο αυτό ο βουλευτής έχει εύλογο ενδιαφέρον.

«Η Χαλκίδα έχει την τύχη να συμπεριλαμβάνεται στους πρώτους δήμους πανελλαδικά που απέκτησαν ένα δημοτικό κυνοκομείο. Αποτελεί χρέος μας να φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα, προκειμένου  να έχουμε μια πολιτισμένη και αρμονική συνύπαρξη πολιτών και ζώων. Με αφορμή την σημερινή ημέρα, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα είχε λειτουργήσει χωρίς τους εθελοντές και χωρίς την υποστήριξη μιας ευαισθητοποιημένης κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χαλκίδας, αλλά και όλους όσοι υπό αντίξοες συνθήκες εθελοντικά πασχίζουν σε καθημερινή βάση, για να φροντίσουν και να περιθάλψουν άστεγα ζώα», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων ζώων, ενώ κάλεσε τους Δημάρχους της Εύβοιας σε συνεργασία προκειμένου να βρουν λύσεις και να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα που υπάρχουν. «Αποτελεί υποχρέωση των ΟΤΑ, να περισυλλέγουν τα αδέσποτα, να τα στειρώνουν, να τα εμβολιάζουν, να τα θεραπεύουν και στο τέλος, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, να τα επανεντάσσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θέσπισε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, όπου ενθαρρύνει τους δήμους με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης, με μετρήσιμους στόχους, προκειμένου να απλωθεί στις τοπικές κοινωνίες ένα δίχτυ προστασίας των ζώων. Είμαι στη διάθεση των Δημάρχων της Π.Ε. Ευβοίας να εργαστούμε από κοινού, ώστε να διαμορφώσουμε σύγχρονες και πολιτισμένες συνθήκες για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024