Επίσκεψη Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης      

13 Μαΐου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών, σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας συμμετείχαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας AE με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ένα τμήμα της Δ’ Δημοτικού που αποτελείται συνολικά από 20 μαθητές, είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή, μέσω του βιωματικού τρόπου που προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι, με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση των υλικών, η διαλογή στην πηγή κ.ά. Μέσω του ασφαλούς και οικείου κλίματος που δημιουργεί το θεατρικό  παιχνίδι οι μαθητές γνώρισαν επίσης δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στο θεατρικό παιχνίδι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά και με προβληματισμό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη ενώ ταυτόχρονα πρότειναν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους και μας παρουσίασαν τη δική τους οπτική μέσα από τις ιστορίες που δημιούργησαν και δραματοποίησαν. Οι μαθητές μέσα από το παιχνίδι των ρόλων έδωσαν φωνή στα απορρίμματά και στα ανακυκλώσιμα υλικά ενώ με τους αυτοσχεδιασμούς τους ζωντάνεψαν ιστορίες στις οποίες οι κάδοι ζητούσαν να τους ταΐσουν με τα σωστά υλικά και οι εθελοντές καθάριζαν το περιβάλλον.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προβολή κινουμένων σχεδίων με θέμα την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση καθώς και αναλυτική παρουσίαση με όλα τα σωστά βήματα των παραπάνω διαδικασιών.

Τέλος, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης στους οικείους τους.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των  πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024