Νίκος Σταυρογιάννης: “Η Λαμία χάνει το τρένο…”

Η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Λαμιέων για τα δρομολόγια του τρένου στη Φθιώτιδα

18 Μαΐου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μόλις προχθές, ύστερα από πολύμηνη αναμονή και αρκετές ανακοινώσεις, ξεκίνησαν τα δρομολόγια για το γνωστό σε όλους μας «λευκό βέλος», μια υπερταχεία αμαξοστοιχία, ικανή να ανταγωνιστεί την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Το σπουδαίο αυτό μέσο γρήγορης και οικονομικής μετάβασης από Αθήνα προς την συμπρωτεύουσα, αν και διέρχεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εν τούτοις δε σταματά στο Σ.Σ Λιανοκλαδίου.

Τι κι αν ξοδέψαμε τεράστια ποσά, μέρος από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και μετέπειτα το ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατασκευάσουμε ένα σύγχρονο – για τα ελληνικά δεδομένα – σιδηροδρομικό δίκτυο;

Τώρα που έφτασε η ώρα οι Λαμιώτες, οι Φθιώτες και οι επισκέπτες του τόπου μας να μπορούν να το χρησιμοποιούν με γρήγορα και σύγχρονα τρένα, η Λαμία, η έδρα της Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ΔΕΝ αποτελεί στάση για το πολυδιαφημισμένο «λευκό βέλος».

Η περιοχή μας λοιπόν, καταδικάζεται ξανά, σε απομόνωση, αυτή τη φορά σιδηροδρομική, με πολύπλευρες δυσμενείς αναπτυξιακές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Άξια απορίας παραμένει, η εκκωφαντική σιωπή όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου μας, αρχής γενομένης από τη Δημοτική Αρχή που συνεχίζει να αναλώνεται σε μακέτες, ενώ η Λαμία μαραζώνει με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς.

Η Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εμείς σχεδιάσαμε, εξασφαλίζοντας και τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους και η οποία θα έκανε την πόλη και το Δήμο μας διεθνώς αναγνωρίσιμο πολιτιστικό προορισμό, μοιάζει να έχει παραμείνει στα σχέδια. Οποίες και να είναι οι τρέχουσες συνθήκες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, οι αιρετοί έχουμε χρέος να διεκδικούμε διαρκώς και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του τόπου μας.

Οφείλουμε με ουσιώδεις παρεμβάσεις και όχι με μεγαλεπήβολες αναρτήσεις, να απαιτούμε την πρόοδο και την ευημερία. Η Λαμία, ολόκληρος ο Δήμος, έχει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να το επιτύχει.

Ας δείξουμε επιτέλους και την πολιτική βούληση που αρμόζει σε τούτο τον προικισμένο τόπο που δεν αντέχει άλλο κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό. Ούτε άλλα ακριβοπληρωμένα επικοινωνιακά τρικ, αστραφτερές φωτογραφίες και ανυλοποίητες μακέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024