Παρουσιάστηκε το επετειακό λεύκωμα του Ν. Δαβανέλλου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Με τίτλο «Λαμία: Πορεία στον χρόνο και στον χώρο 1821-1967»

17 Μαΐου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το επετειακό λεύκωμα αφιερωμένο στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Μάϊου, στην αίθουσα του Δημοτικού  Θεάτρου Λαμίας.

Πρόκειται για το Ιστορικό Λεύκωμα του Νίκου Δαβανέλλου με τίτλο «Λαμία: Πορεία στον χρόνο και στον χώρο 1821-1967». Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και τα φωτογραφικά τεκμήρια αποτυπώνεται η πολιτική, διοικητική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Με καλαισθησία, σεμνότητα και μέτρο ανεπανάληπτο, ο συγγραφέας, φωτογράφος, ιστοριοδίφης, περιηγητής Νίκος Δαβανέλλος, που αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην καταγραφή της ιστορίας αυτής της πόλης, με το νέο συγγραφικό του έργο δημιουργεί ένα είδος παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές. Στο εν λόγω πόνημα διαπραγματεύεται τη ζωντανή ιστορία της πόλης, μέσα από φωτογραφίες και αρχεία – ντοκουμέντα πλήρη και τεκμηριωμένα.

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν στην εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο η κ. Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α, ο κ. Κωνσταντίνος Τσαλαφούτας, Πρόεδρος Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και η κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας. Την εκδήλωση  συντόνιζε  ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Σταυρόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θύμιος Καραίσκος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση του συγγραφέα από το Δήμαρχο με αναμνηστική-τιμητική πλακέτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024