Στα 2,12 η αμόλυβδη, ο πίνακας με τις τιμές σε 52 περιοχές

Τι εκτιμούν αναλυτές διεθνώς

5 Μαΐου 2022

του/της Newsroom

Μετά τα εθνικά μέτρα για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, σειρά θα πάρουν οι αποφάσεις για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

«Αυτήν τη στιγμή το κύριο μέτωπο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα», επισημαίνει στο iefimerida αρμόδια πηγή, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όταν εκπνέει το πρόγραμμα επιδότησης των καυσίμων. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι δύσκολα θα έχουμε παράταση του ισχύοντος πλαισίου επιδότησης, ειδικά από τη στιγμή που επί συνόλου 3 εκατομμυρίων δικαιούχων, αίτηση έχουν υποβάλει περίπου οι μισοί.

Δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση στην τιμή της βενζίνης -«Πέταξε» το Brent

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ακριβή ή μάλλον πανάκριβη βενζίνη, ήρθε για να μείνει, καθώς οι αναλυτές δεν «βλέπουν» αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Τουναντίον. Η χθεσινή ημέρα ήταν μια πρόγευση του τι πρέπει να περιμένουμε, καθώς μετά τις ανακοινώσεις για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων και στο ρωσικό πετρέλαιο, η τιμή του «μαύρου» χρυσού «πέταξε» πάνω από τα 110 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 4,9% μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στα 113 δολάρια στο τέλος του τριμήνου, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών οι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή του να πιάνει τα 124- 125 δολάρια.

Το σύστημα της επιδότησης καυσίμων που προκρίθηκε ως τον Ιούνιο έχει κόστος περίπου 130 εκατ. ευρώ κι αν μείνουν αδιάθετα ποσά, προφανώς θα αξιοποιηθούν για τη συνέχιση της επιδότησης, αλλά με διαφορετικά κριτήρια, έτσι ώστε να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. Θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν τίθεται στην παρούσα φάση λόγω του πολύ υψηλού κόστους, ωστόσο αν ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά «εργαλεία» με κοινοτικούς πόρους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τότε θα απελευθερωθούν εθνικοί πόροι, οι οποίοι θα αποφασιστεί τότε πώς θα αξιοποιηθούν ως «αμορτισέρ» για το κόστος των καυσίμων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024