ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει ρότα από σήμερα – Τα 7 σημεία της εκλογής από τη βάση

Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να προχωρήσει τον ατελή μετασχηματισμό του κόμματός του, καθώς και ο ίδιος δεν ήταν τολμηρός και όλες οι αποφάσεις έμπαιναν στο εσωκομματικό ζύγι για να μην προκληθούν εσωτερικές αναταράξεις.

16 Μαΐου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αλλαγή σελίδας από σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, για πρώτη φορά με απευθείας συμμετοχή της βάσης του κόμματος.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας με πολιτικό «εργαλείο» τις 172.000 ψήφους των μελών, με βάση τα όσα ο ίδιος είπε το βράδυ της Κυριακής, έχει πλέον πλήρη ελευθερία κινήσεων χωρίς να χρειαστεί να έχει κατά νου τις εσωκομματικές ισορροπίες και τους συμβιβασμούς:

Εντολή μετασχηματισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον μπαίνει σε διαφορετική ρότα και ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να προχωρήσει τον ατελή μετασχηματισμό του κόμματός του, καθώς και ο ίδιος δεν ήταν τολμηρός και όλες οι αποφάσεις έμπαιναν στο εσωκομματικό ζύγι για να μην προκληθούν εσωτερικές αναταράξεις.

Τα περί μετασχηματισμού τα είπε και χθες βράδυ στη δημόσια δήλωση που έκανε έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. «Το βράδυ των εκλογών, της γλυκιάς ήττα του ΄19, γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού, είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας είναι μια εντολή για μας, μια εντολή μετασχηματισμού, μια εντολή να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 τότε μελών με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν» είπε.

Επ’ αυτού ο ίδιος και όλα τα κεντρικά στελέχη θεωρούν ότι χθες με την εκλογή του προέδρου έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. «Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150 χιλιάδων και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω τον λογαριασμό. Πιστεύω ότι κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας. Με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας. Με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας που «αναβαπτίστηκε» πολιτικά από την βάση του κόμματος.

Το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα

Είναι σαφές ότι πλέον ως προς τη σύνθεση τουλάχιστον, καθώς τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα και μένει να φανεί πως θα πορευθεί. Κυρίως αν θα υπάρξει ενωτική πορεία και δεν θα καταγράφονται και πάλι διαφοροποιήσεις που θα θολώνουν το κεντρικό μήνυμα. Αυτό θα φανεί από τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ. θα γίνει γνωστή σήμερα) όπου και έγινε μεγάλη εσωκομματική μάχη με λίστες.

«Ένα κόμμα πιο μαζικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα νεανικό, ένα κόμμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του. Ο Κορμός της μεγάλης Προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα» κατά τον Αλ. Τσίπρα.

Η κεντρική θεώρηση της ηγεσίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα είναι το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη και μεταδίδεται μήνυμα περί νίκης και πολιτικής αλλαγής στις βουλευτικές εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας» τόνισε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας.

Τα 7 σημεία της εκλογής από τη βάση

Τα Βασικά συμπεράσματα από την διαδικασία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και την ανάλυση στην κορυφή της πυραμίδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι σε μία συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα.

Συγκεκριμένα πέτυχε:

  1. Να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη – αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν τόσο για την ΚΕ όσο κυρίως για τον Πρόεδρο του κόμματος.
  2. Το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να μπορέσει να γίνει μέλος, να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι ένα νέο μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς.
  3. Η μεγάλη πορεία ενίσχυσης, μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζεται μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
  4. Τρία χρόνια μετά το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον πάνω από 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη σημερινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική γείωση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει εξάλλου ήδη από το Σάββατο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως εάν καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή θα φθάσουν 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.
  5. Να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
  6. Να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).
  7. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από σήμερα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά – χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό – της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΗΓΗ : ΤΟΒΗΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024