– Έκτακτη Γενική Συνέλευση των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αύριο

Ανακοίνωση Δ.Σ. Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Παν. Θεσσαλίας σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια

1 Ιουνίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια λειτουργίας οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων δε θα εκλέγονται, αλλά θα ορίζονται από τα μέλη Συμβουλίου»

Ανακοίνωση ΔΣ – Έκτακτη Γενική Συνέλευση σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Την Κυριακή 29/5 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο στο σύνολό του αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατική λειτουργία και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ενώ δεν παραλείπει να υποσκάπτει τα θεμέλια του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του.

Ενδεικτικά μόνο, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια λειτουργίας οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων δε θα εκλέγονται, αλλά θα ορίζονται από τα μέλη Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, η Υπουργός πετυχαίνει και άλλη μία πρωτιά, καθώς είναι ίσως η μόνη Υπουργός Παιδείας που κατά τη διάρκεια της ίδιας θητείας θεσμοθετεί δύο φορές (πρώτη με τον ν. 4692/20), δύο διαφορετικούς τρόπους ανάδειξης οργάνων διοίκησης, επί της ουσίας αναιρώντας τον ίδιο της τον εαυτό.

Στο μόνο ίσως που παραμένει συνεπής είναι στην προώθηση των συμφερόντων των Κολλεγίων, στην ολοένα και μεγαλύτερη απεμπλοκή του Δημοσίου από τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και στην εμπέδωση της αστυνομοκρατίας εντός των Πανεπιστημίων.

Λαμβάνοντας υπόψη και την από 27/5 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) που καλούσε τους συλλόγους ΔΕΠ σε εγρήγορση εν αναμονή του νομοσχεδίου, το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τα μέλη του την Πέμπτη 2/5 στις 18:00 για να γίνει ενημέρωση όσον αφορά στο νομοσχέδιο, αποδελτίωση των επιπτώσεών του και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Απριλίου 2024