Δημοπρατείται εκ νέου το έργο Ραπταίοι-Νέα Στύρα-Στύρα (νότιο τμήμα)

Ένα στρατηγικά σημαντικό έργο ο Νότιος οδικός άξονας Εύβοιας: «Ραπταίοι – Νέα Στύρα – Στύρα (νότιο τμήμα)» δημοπρατείται εκ νέου με 12.000.000 ευρώ

21 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός: «Δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός και δημοπρατούμε εκ νέου το έργο Ραπταίοι – Νέα Στύρα – Στύρα (νότιο τμήμα) με 12.000.000 ευρώ!

Μετά από αναρίθμητα εμπόδια (αδειοδοτήσεις, αρχαιολογικά, απαλλοτριώσεις, αδυναμία αναδόχων και πολλά ακόμη), αλλά και αντίστοιχες λύσεις, εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και πλέον είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ξανά μπρος ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τον νότιο οδικό άξονα της Εύβοιας!».

Το ιστορικό του έργου

Το αρχικό έργο δημοπρατήθηκε το 2005, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, κυρίως λόγω της αδυναμίας των αναδόχων, οι οποίοι ανέλαβαν διαδοχικά την κατασκευή, αλλά και λόγω γεωλογικών προβλημάτων στο βόρειο τμήμα. Προκειμένου να αποπερατωθεί, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε τις απαιτούμενες και χρονοβόρες διαδικασίες για την επαναδημοπράτησή του. Κρίθηκε επίσης αναγκαίο να αυξηθεί ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου από 16.182.072,25 € σε 24.882.072,23 €.

Ακολούθως, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2021, εγκρίθηκε η αύξηση προϋπολογισμού κατά 8.700.000 € για την προσθήκη υποέργου και την επαναδημοπράτηση του έργου. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατέθεσε το σχετικό αίτημα ένταξης στα συναρμόδια Υπουργεία, το οποίο έγινε αποδεκτό.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την εκ νέου δημοπράτηση, αρχικά του νότιου τμήματος του συνολικού έργου, από τη χιλιομετρική θέση 9.150 έως την 16.500 (πέρας έργου). Παράλληλα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Εύβοιας εργάζεται για την ωρίμανση του βόρειου τμήματος, ώστε να καταστεί και αυτό έτοιμο προς δημοπράτηση.

«Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης – Επενδύσεων, κυρίους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Τσακίρη, αλλά και τους βουλευτές της Εύβοιας για την άμεση απόκριση και την πολύτιμη συμβολή τους στην εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης του οδικού έργου Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα.

»Πρόκειται για ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, αλλά και πάρα πολύ ταλαιπωρημένο! Η αρχική του δημοπράτηση μας γυρίζει στο μακρινό 2005. Μέχρι σήμερα, όμως, έχει κατασκευαστεί ένα πολύ μικρό τμήμα. Για μια δεκαετία, η ολοκλήρωση του έργου παρέπεμπε σε δυσεπίλυτο γρίφο!

»Καταφέραμε να δώσουμε λύση, τακτοποιώντας ζητήματα αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, μελετών, αλλά και απαλλοτριώσεων με μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε στην προηγούμενη θητεία μας. Επιταχύνουμε πλέον για να δημοπρατήσουμε και να παραδώσουμε -το συντομότερο δυνατό- το νέο δρόμο προς τη νότια Εύβοια. Άμεσα με το πρώτο μισό με προοπτική να ολοκληρώσουμε τον άξονα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024