Δήμος Δελφών: Εκδήλωση μνήμης στο σπήλαιο Στρώμης, όπου έγινε ο σχεδιασμός της ανατίναξης της γέφυρας Γοργοποτάμου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη «Σπηλιά της Στρώμης-Σπήλαιο Εθνικής Αντίστασης» θα πραγματοποιήσει ο δήμος Δελφών την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. με την προσέλευση επισήμων και θα συνεχιστεί με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου, ομιλία αφιερωμένη στην ανατίναξη της […]

28 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη «Σπηλιά της Στρώμης-Σπήλαιο Εθνικής Αντίστασης» θα πραγματοποιήσει ο δήμος Δελφών την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. με την προσέλευση επισήμων και θα συνεχιστεί με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου, ομιλία αφιερωμένη στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τον κ. Ιωάννη Τσινταβή (μέλος της Ανώτατης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών) και τέλος, ξενάγηση στο σπήλαιο.

Εκεί έγινε ο σχεδιασμός της επιχείρησης του Γοργοποτάμου

Η «Σπηλιά της Στρώμης» το Φθινόπωρο του 1942 ήταν το καταφύγιο των Άγγλων σαμποτέρ της Επιχείρησης του Γοργοποτάμου αμέσως μετά την ρίψη τους στα Βουνά της Γκιώνας και μέχρι την επιχείρηση του Γοργοποτάμου και την ολοκλήρωση της.
«Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Στη σπηλιά της Στρώμης έγινε ο σχεδιασμός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στη σπηλιά έφτασε το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου ο Ζέρβας με αντάρτες του ΕΔΕΣ. Από τη σπηλιά ξεκίνησαν οι αντάρτες και οι Σαμποτέρ για να συναντήσουν τον Άρη Βελουχιώτη στο Μαυρολιθάρι στις 20 Νοεμβρίου του 1942.
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου ανατινάχτηκε τη νύχτα της 25ης προς την 26ηΝοεμβρίου 1942. Ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ κατά των δυνάμεων του Άξονα μέχρι τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επίθεση των συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν είχε ξεκινήσει ήδη και η διακοπή της τροφοδοσίας των Αφρικα Κορπς μετά το σαμποτάζ στο Γοργοπόταμο, ήταν καθοριστική στην ήττα τους. Η σπηλιά της Στρώμης, οι φιλότιμοι ορεσίβιοι πατεράδες και παππούδες μας που βοήθησαν τους Σαμποτέρ και οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που πολέμησαν στη γέφυρα, είχαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία..»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024