7 Φεβρουαρίου 2023

Eurogroup: Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών ισχυροποιείται, δυναμώνει επιστρέφει στην κανονικότητα

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν το φθινόπωρο

Κλείνει τον Αύγουστο ένας κύκλος διάρκειας 4 ετών κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα βρίσκονταν σε ένα ενισχυμένο καθεστώς επιτήρησης που μεσολαβούσε μεταξύ των μνημονίων και της ευρωπαϊκής κανονικότητας που απολάμβαναν τα  υπόλοιπα κράτη-μέλη που «πέρασαν» από μνημόνια.

Μετά και την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, η Ελλάδα περνά στην τακτική μετα-προγραμματική παρακολούθηση δηλαδή αξιολογήσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο που ίσχυε έως τώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές περί επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ φέρνει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τοποθέτησε χρονικά την επιστροφή του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα το α΄εξάμηνο του 2023.

Η «έξοδος» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί τότε ολοκληρώνονται τα τέσσερα χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 στο κείμενο του Eurogroup είχαν διατυπωθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα που έπρεπε να υλοποιηθούν και τα οποία εξειδικεύθηκαν κατά τη διάρκεια των τρίμηνων αξιολογήσεων.

Ωστόσο η πανδημία το 2020, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι άφησαν πίσω τους κάποιες «ουρές», δηλαδή μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν.
Η λίστα έχει ήδη καθοριστεί και περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο. Η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

 Οι 22 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν

 • παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2023 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 • εκκαθάριση συνταξιοδοτικών και μη, ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Αύγουστο

* πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ (έως τον Σεπτέμβριο)

 • Clawback: Έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% του clawback του 2021 μέσω δόσεων, έως τα τέλη Ιουλίου. Επίσης πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο. Για τα φαρμακευτικά προϊόντα στόχος είναι η ολοκλήρωση του υπολογισμού του clawback του 2021 έως τον Ιούνιο και η είσπραξη του 95% των εκπτώσεων για το 2021 έως τον Ιούλιο, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και τουλάχιστον του 50% του συνολικού clawback για το 2021 έως τον Οκτώβριο.
 • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ουσιαστική πρόοδος προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έως τις αρχές Ιουνίου πρέπει να εγκριθεί το παράγωγο δίκαιο και έως τα τέλη Ιουνίου να ολοκληρωθεί το σύστημα για ηλεκτρονικές εγγραφές και ραντεβού, αλλά και η εγγραφή ασθενών. Στόχος είναι να φτάσει στο 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και στο 50% έως το τέλος του 2022. Επίσης, έως τα τέλη Ιουλίου να γίνει η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα και να φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού. Έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχήμα κινήτρων/αντικινήτρων.
 • Κεντρικές προμήθειες. Τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο έως τον Οκτώβριο.

* Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).

 • Κρατικές εγγυήσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει ναεξεταστούν οι εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
 • Εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη). Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022· Τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
 • Δικαιοσύνη. Η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως και να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου.

*  Κτηματολόγιο. Το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθούν και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 • Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου: Θα εγκριθεί τον Ιούνιο νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών θα εντοπιστούν και θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο έως τα τέλη Ιουνίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου και η ενδεχόμενη μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
 • Μεταβίβαση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) στο Υπερταμείο. Περαιτέρω πρόοδος στην προετοιμασία της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.
 • ΔΕΠΑ Υποδομές. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 • Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο έως τα τέλη Ιουλίου.
 • Γούρνες Ηρακλείου: Οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
 • Αττική Οδός: Έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο.
 • Περιφερειακός λιμένας Αλεξανδρούπολης: Επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τα τέλη Ιουλίου.
 • Περιφερειακός λιμένας Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
 • Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου Νότιας Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο και επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση. του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.
 • Περιφερειακός λιμένας Ηρακλείου: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου.

* Κωδικοποίηση Νομοθεσίας. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί έως τον Ιούνιο και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο.

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η χώρα ανακτά έτσι σημαντικό βαθμό ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής

Για το θέμα η ΔΕΕΠ Φθιώτιδας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Άλμα ελευθερίας, αλλά και πολιτικής υπευθυνότητας και ωριμότητας προκειμένου να μην επιστρέψει στα λάθη της περιόδου των Μνημονίων που αφήνει πίσω της η Ελλάδα, σηματοδοτεί η ιστορική απόφαση του Eurogroup και της Κομισιόν να μπει τέλος στο καθεστώς της αυστηρής εποπτείας της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές της.

Στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου παίχτηκε η τελευταία πράξη της προσπάθειας της κυβέρνηση να «σφραγίσει» το εισιτήριο εξόδου από το ειδικό καθεστώς επιτήρησης που είχε δημιουργηθεί ειδικά για την χώρα μας.

Τι θα σημάνει αυτό;

■ Η Αθήνα παύει πλέον να είναι «μαύρο πρόβατο» και μελανό σημείο αναφοράς διεθνώς, βγαίνοντας οριστικά από τα μαύρα κατάστιχα όπου βρισκόταν ως η μοναδική χώρα που παραμένει επί χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία.

■ Η χώρα ανακτά έτσι σημαντικό βαθμό ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής, εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε νέες  μεταρρυθμίσεις το επόμενο έτος.

Πρακτικά αυτό συμβαίνει γιατί δεν φοβάται πλέον η Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι «αχίλλειος πτέρνα» και «βόμβα» για τις άλλες χώρες. Πρώτη φορά επισήμως το Eurogroup ανακοίνωσε ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ενίσχυσαν  την ανθεκτικότητα της της ελληνικής οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μειώνοντας σημαντικά έτσι τους κινδύνους για δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ» αν τυχόν “στραβοπατήσει” ξανά η χώρα.

Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών ισχυροποιείται, δυναμώνει επιστρέφει στην κανονικότητα, μπαίνοντας σε μ ια νέα ελπιδοφόρα εποχή».

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν το φθινόπωρο

Κλείνει τον Αύγουστο ένας κύκλος διάρκειας 4 ετών κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα βρίσκονταν σε ένα ενισχυμένο καθεστώς επιτήρησης που μεσολαβούσε μεταξύ των μνημονίων και της ευρωπαϊκής κανονικότητας που απολάμβαναν τα  υπόλοιπα κράτη-μέλη που «πέρασαν» από μνημόνια.

Μετά και την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, η Ελλάδα περνά στην τακτική μετα-προγραμματική παρακολούθηση δηλαδή αξιολογήσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο που ίσχυε έως τώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές περί επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ φέρνει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τοποθέτησε χρονικά την επιστροφή του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα το α΄εξάμηνο του 2023.

Η «έξοδος» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί τότε ολοκληρώνονται τα τέσσερα χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 στο κείμενο του Eurogroup είχαν διατυπωθεί μια σειρά από προαπαιτούμενα που έπρεπε να υλοποιηθούν και τα οποία εξειδικεύθηκαν κατά τη διάρκεια των τρίμηνων αξιολογήσεων.

Ωστόσο η πανδημία το 2020, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι άφησαν πίσω τους κάποιες «ουρές», δηλαδή μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν.
Η λίστα έχει ήδη καθοριστεί και περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο. Η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ, της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019 σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

 Οι 22 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν

 • παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2023 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 • εκκαθάριση συνταξιοδοτικών και μη, ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Αύγουστο

* πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ (έως τον Σεπτέμβριο)

 • Clawback: Έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% του clawback του 2021 μέσω δόσεων, έως τα τέλη Ιουλίου. Επίσης πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο. Για τα φαρμακευτικά προϊόντα στόχος είναι η ολοκλήρωση του υπολογισμού του clawback του 2021 έως τον Ιούνιο και η είσπραξη του 95% των εκπτώσεων για το 2021 έως τον Ιούλιο, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και τουλάχιστον του 50% του συνολικού clawback για το 2021 έως τον Οκτώβριο.
 • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ουσιαστική πρόοδος προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έως τις αρχές Ιουνίου πρέπει να εγκριθεί το παράγωγο δίκαιο και έως τα τέλη Ιουνίου να ολοκληρωθεί το σύστημα για ηλεκτρονικές εγγραφές και ραντεβού, αλλά και η εγγραφή ασθενών. Στόχος είναι να φτάσει στο 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και στο 50% έως το τέλος του 2022. Επίσης, έως τα τέλη Ιουλίου να γίνει η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα και να φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού. Έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχήμα κινήτρων/αντικινήτρων.
 • Κεντρικές προμήθειες. Τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο έως τον Οκτώβριο.

* Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).

 • Κρατικές εγγυήσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει ναεξεταστούν οι εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
 • Εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη). Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022· Τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
 • Δικαιοσύνη. Η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως και να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τα τέλη Ιουνίου.

*  Κτηματολόγιο. Το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθούν και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 • Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου: Θα εγκριθεί τον Ιούνιο νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών θα εντοπιστούν και θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο έως τα τέλη Ιουνίου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου και η ενδεχόμενη μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
 • Μεταβίβαση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) στο Υπερταμείο. Περαιτέρω πρόοδος στην προετοιμασία της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.
 • ΔΕΠΑ Υποδομές. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 • Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο έως τα τέλη Ιουλίου.
 • Γούρνες Ηρακλείου: Οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
 • Αττική Οδός: Έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο.
 • Περιφερειακός λιμένας Αλεξανδρούπολης: Επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τα τέλη Ιουλίου.
 • Περιφερειακός λιμένας Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
 • Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου Νότιας Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο και επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση. του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.
 • Περιφερειακός λιμένας Ηρακλείου: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου.

* Κωδικοποίηση Νομοθεσίας. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί έως τον Ιούνιο και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο.

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η χώρα ανακτά έτσι σημαντικό βαθμό ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής

Για το θέμα η ΔΕΕΠ Φθιώτιδας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Άλμα ελευθερίας, αλλά και πολιτικής υπευθυνότητας και ωριμότητας προκειμένου να μην επιστρέψει στα λάθη της περιόδου των Μνημονίων που αφήνει πίσω της η Ελλάδα, σηματοδοτεί η ιστορική απόφαση του Eurogroup και της Κομισιόν να μπει τέλος στο καθεστώς της αυστηρής εποπτείας της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές της.

Στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου παίχτηκε η τελευταία πράξη της προσπάθειας της κυβέρνηση να «σφραγίσει» το εισιτήριο εξόδου από το ειδικό καθεστώς επιτήρησης που είχε δημιουργηθεί ειδικά για την χώρα μας.

Τι θα σημάνει αυτό;

■ Η Αθήνα παύει πλέον να είναι «μαύρο πρόβατο» και μελανό σημείο αναφοράς διεθνώς, βγαίνοντας οριστικά από τα μαύρα κατάστιχα όπου βρισκόταν ως η μοναδική χώρα που παραμένει επί χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία.

■ Η χώρα ανακτά έτσι σημαντικό βαθμό ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής, εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε νέες  μεταρρυθμίσεις το επόμενο έτος.

Πρακτικά αυτό συμβαίνει γιατί δεν φοβάται πλέον η Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι «αχίλλειος πτέρνα» και «βόμβα» για τις άλλες χώρες. Πρώτη φορά επισήμως το Eurogroup ανακοίνωσε ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ενίσχυσαν  την ανθεκτικότητα της της ελληνικής οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μειώνοντας σημαντικά έτσι τους κινδύνους για δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ» αν τυχόν “στραβοπατήσει” ξανά η χώρα.

Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Χρήστο Σταϊκούρα Υπουργό Οικονομικών ισχυροποιείται, δυναμώνει επιστρέφει στην κανονικότητα, μπαίνοντας σε μ ια νέα ελπιδοφόρα εποχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ