Εξοικονόμηση ενέργειας και μαγειρική: Πώς θα συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη μαγειρική. Για κάποιους είναι χόμπι, ενώ για κάποιους άλλους απλά μία καθημερινή ανάγκη για επιβίωση. Ανεξαρτήτως σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκετε ένα είναι βέβαιο: Η ενασχόλησή σας στην κουζίνα μπορεί – εφόσον δεν προσέξετε – να σας κοστίσει ακριβά από άποψης κατανάλωσης ενέργειας, η οποία θα «αποτυπωθεί» […]

28 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη μαγειρική. Για κάποιους είναι χόμπι, ενώ για κάποιους άλλους απλά μία καθημερινή ανάγκη για επιβίωση.

Ανεξαρτήτως σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκετε ένα είναι βέβαιο: Η ενασχόλησή σας στην κουζίνα μπορεί – εφόσον δεν προσέξετε – να σας κοστίσει ακριβά από άποψης κατανάλωσης ενέργειας, η οποία θα «αποτυπωθεί» στον επόμενο λογαριασμό. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να μαγειρέψετε θυμηθείτε:

Αντικαταστήστε την απλή κατσαρόλα με μία χύτρα ταχύτητας. Ακόμη και εάν είστε από αυτούς που πιστεύουν πως το φαγητό δεν έχει την ίδια γεύση ή δεν ξέρε να τη χρησιμοποιείτε καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε. Κι αυτό γιατί, το μαγείρεμα σε μία χύτρα ταχύτητας απαιτεί περίπου τον μισό χρόνο που θα χρειαζόταν σε έναν φούρνο, εξοικονομώντας 30% – 60% ρεύμα.

Χρησιμοποιείτε τα μικροκύματα: Εάν θέλετε να ζεστάνετε μικρές ποσότητες φαγητού προτιμήστε τα μικροκύματα και όχι την κουζίνα, η χρήση της οποίας κοστίζει ακριβά.

Μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο: Ένα από τα συνηθέστερα λάθη όσων μαγειρεύουν είναι ότι ανοιγοκλείνουν συχνά τον φούρνο. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερη κατανάλωση ενέργειας στο συνολικό ψήσιμο.

Η ακρίβεια… μετράει: Όσο περίεργο και εάν σας φαίνεται εάν τα σκευή δεν είναι σωστά τοποθετημένα πάνω στις εστίες της κουζίνας σπαταλούν περισσότερο ρεύμα. Έχετε, λοιπόν, το νου σας να εφαρμόζουν απόλυτα, τόσο στην αρχή, όσο κυρίως στη συνέχεια, που θα έχουν κάψει πολύ και ενδεχομένως να χρειαστείτε να ανακατέψετε το φαγητό ή να προσθέσετε υλικά.

Περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλετε στο ψυγείο: Συνηθίζουμε, ειδικά το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο είτε για να κρυώσει και άρα, να καταναλωθεί πιο άνετα είτε για να μην χαλάσει σε περίπτωση κατανάλωσης την επόμενη ημέρα. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι όσο πιο ζεστό είναι ένα τρόφιμο τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται από το ψυγείο για να διατηρηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024