Ο Δήμος Δελφών υλοποιεί το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία» καταπολεμώντας τη μοναξιά

Χρ. Σεγδίτσα: «Στόχος μας, κανένας να μην αισθάνεται μόνος»

29 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Δήμος Δελφών και το Ινστιτούτο PROLEPSIS, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη Δομή ΓΕΦΥΡΑ, υλοποιούν, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, το Πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην ανάδειξη των αναγκών της Τρίτης Ηλικίας.

Η υλοποίησή του περνά καταρχάς μέσα από τη διασύνδεση εθελοντών με άτομα Τρίτης Ηλικίας (ωφελούμενοι) σε επίπεδο γειτονιάς. Οι εθελοντές επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους ωφελούμενους κάθε εβδομάδα, ενώ επίσης πραγματοποιούν επισκέψεις σε σπίτια ή Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί Γραμμή για την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία (210-6101300) η οποία προσφέρει ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, καθώς και διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, όπου χρειάζεται. Στη γραμμή μπορούν να καλούν ωφελούμενοι, φροντιστές, συγγενείς και φίλοι τους.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, που αισθάνονται μοναξιά ή/και είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι και εθελοντές οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμή του. Δεν απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής. Χρειάζεται δέσμευση, συνέπεια, ειλικρίνεια αλλά και ευαισθητοποίηση για την Τρίτη Ηλικία. Ακόμα και δύο ώρες την εβδομάδα αρκούν.

Αν είσαι άνω των 65 ετών και χρειάζεσαι επικοινωνία

Αν γνωρίζεις κάποιον που θα μπορούσε να ωφεληθεί αν ενταχθεί στο πρόγραμμα

Αν γνωρίζεις κάποιον που θα μπορούσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα εθελοντικά

Επικοινώνησε μαζί μας:  τηλ.:2231028725 ή 2106255700 e-mail: info@filiasekatheilikia.gr www.filiasekatheilikia.gr

Η Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγύης, κ. Χρυσούλα Σεγδίτσα-Πονήρη, με δήλωσή της καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, είτε ανήκει στην κατηγορία των ωφελούμενων, είτε σε εκείνη των εθελοντών. «Η δύσκολη καθημερινότητα και οι πολλές απαιτήσεις αυτής, πολλές φορές δημιουργούν ακόμα και άθελά μας συνθήκες απομόνωσης σε κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Έχοντας διαγνώσει το πρόβλημα οφείλουμε να δώσουμε λύση, παρέχοντάς τους υπηρεσίες στήριξης, με τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο, αλλά και τη διακριτικότητα που απαιτείται σεβόμενοι την ιδιωτικότητα όλων», σημείωσε η Αντιδήμαρχος, καταλήγοντας: «Στόχος μας είναι ένας και με βάση αυτόν κινούμαστε: Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024