Ποια καύσιμα; Δεν αφήνει με τίποτα το αυτοκίνητό του ο Έλληνας

Έλληνας δεν δείχνει να θέλει να αφήνει το αυτοκίνητο του, ακόμα και όταν πληρώνει 2,5 ευρώ το λίτρο την βενζίνη…

1 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η άνεση, η δροσιά, ο προσωπικός χώρος, αλλά και εν μέρει η ανεπάρκεια των ΜΜΜ, είναι οι λόγοι που οι Έλληνες δεν τραβούν χειρόφρενο στο αυτοκίνητό τους, έστω και αν πληρώνουν τα καύσιμα σχεδόν 30% παραπάνω.

Τα στοιχεία, δείχνουν ελάχιστη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, η οποία σημειώστε, παρατηρείται συνήθως αυτή την εποχή, λόγω του καλού καιρού. Παράλληλα, αντίστοιχα μικρή αύξηση έχει σημειωθεί στα ΜΜΜ, έστω και αν τα Ελληνικά, είναι από τα οικονομικότερα στην Ευρώπη.

Ετσι λοιπόν, ακόμα και σήμερα με σχεδόν 2,5 ευρώ την βενζίνη, μία πρωινή διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας στο Μαρούσι θα καλυφθεί σε πάνω από 50 λεπτά, όταν αυτή διαδρομή με μία φυσιολογική ταχύτητα θα δε θα ξεπερνούσε τα 25-30 λεπτά.
Η κίνηση και οι καθυστερήσεις που προκαλούν τα μποτιλιαρίσματα, αλλά και οι συχνές βλάβες των -κατά πλειοψηφία- παλαιών και ταλαιπωρημένων αυτοκινήτων, κοστίζουν για τη συγκεκριμένη διαδρομή πάνω από 20 λεπτά από τη ζωή του οδηγού, δηλαδή +40 λεπτά στο πήγαινε – έλα.
Αναλογιστείτε μόνο, ότι την ίδια διαδρομή με ένα e-bike την καλύπτεις το πολύ σε 15 λεπτά…

Σημειώστε και την δραματική αύξηση των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων στους δρόμους, τα οποία θα είναι ακόμα περισσότερα όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, δηλαδή η ταλαιπωρία σε ανθρώπους και μηχανές.

Η Ελλάδα έχει από τους αρχαιότερους στόλους οχημάτων στον κόσμο, με το μέσο όρο ηλικίας τους να φτάνει τα 17 χρόνια.

Οι επιπτώσεις φυσικά στην ατμόσφαιρά, το περιβάλλον, την ασφάλεια στους δρόμους και γενικότερα την υγεία των κατοίκων είναι δραματικές…

ΠΗΓΗ : NEWSAUTO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024