13ο διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το Ρεμπέτικο στη Σκύρο

17-24 Ιουλίου 2022

11 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το 13ο Διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το Ρεμπέτικο θα πραγματοποιηθεί 17-24 Ιουλίου 2022 στην όμορφη και φιλόξενη Σκύρο.

Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής.
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι το Μουσείο Φαλτάιτς, το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου, η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ), καθώς και η τοπική κοινωνία της Σκύρου, που όπως πάντα είναι έτοιμη να καλοδεχθεί στους φιλόξενους χώρους της, τους φίλους της λαϊκής μας μουσικής.

Το Σεμινάριο, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, τις απολαυστικές βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, την ρεμπέτικη συναυλία στις 23/7/2022 στο θέατρο Φαλτάιτς καθώς και άλλα μουσικά δρώμενα είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επί πλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τον Δεκέμβριο 2017, γεγονός που προβάλλει και την συμβολή του σεμιναρίου της Σκύρου από διεθνείς φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024