Αυτοψία του υδρευτικού φράγματος Δομοκού παρουσία του Στέλιου Πέτσα

Διαβεβαιώσεις και για τη χρηματοδότηση του φράγματος Σέττας – Μανικίων

9 Ιουλίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα, Περιβάλλοντος Ηλία Κυρμανίδη και Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο, και ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος Στέλιος Πέτσας υποδέχθηκαν χθες Παρασκευή, στην πλατεία της Τ.Κ. Παλαμά τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του Βουλευτή ΝΔ Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα. Αφορμή, ήταν η πρόσφατη απόφαση ένταξης του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ  ΚΑΙ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΟΜΟΚΟΥ», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 16.989.200 €.

Σκοπός του έργου είναι η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των οικισμών, με παροχή νερού καλύτερης ποιότητας, σε επαρκέστερη ποσότητα και χαμηλότερο κόστος: Δομοκός, Αχλαδιά, Βούζι, Γερακλί, Καρυές, Λεύκα, Μαντασιά, Νέα Μάκριση, Νεοχώρι, Πετρωτό, Πολυδένδρι, Πουρνάρι, Φυλιαδώνα, Παλαμάς, Νέος Παλαμάς, Μακρολίβαδο και Μελιταία.

Το έργο περιλαμβάνει υποέργα αποθήκευσης νερού (Φράγμα και Ταμιευτήρα), υποέργα επεξεργασίας νερού (Διυλιστήριο και δεξαμενή πόσιμου νερού, που θα καλύπτει τις ανάγκες 7.200 κατοίκων στην 20ετία) και υποέργα μεταφοράς και διανομής νερού (Αγωγός τροφοδοσίας του διυλιστηρίου από το φράγμα, καθώς και 5 αντλιοστάσια μεταφοράς και 6 νέες τοπικές δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος οικισμών).

Αρχικά, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή κατασκευής του υδρευτικού φράγματος στην Τ.Κ. Νεοχωρίου, ώστε να τεθούν σε πλήρη γνώση των εμπλεκομένων τα ακριβή σημεία και χαρακτηριστικά των επιμέρους υποδομών. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, όπως και με πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στην πλατεία της Τ. Κ. Νεοχωρίου. Στόχος ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το φράγμα και για την πορεία άλλων έργων, αλλά και η καταγραφή νέων αναγκών ή αναπτυξιακών προοπτικών του Δήμου Δομοκού.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας και των συναντήσεων, ο Αν. ΥΠ.ΕΣ. Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Πριν από δεκαετίες κάποιοι, εδώ στην περιοχή, είχαν ένα όνειρο. Το όνειρο τους έγινε συγκεκριμένο όραμα. Και σήμερα – με σχέδιο, πολλή δουλειά και συνεργασία – το όραμα αυτό το κάνουμε πράξη. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της πολιτικής:
Να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Και με αυτήν την πυξίδα, συνεχίζουμε».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Δουλέψαμε χαμηλόφωνα, αλλά εντατικά και σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού, για να επισκεφθούμε σήμερα τον Παλαμά και το Νεοχώρι και να μπορούμε να ανακοινώσουμε την εξασφάλιση 17 εκατ. ευρώ για την ύδρευση 17 χωριών της ευρύτερης περιοχής.

»Για να φτάσουμε εδώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε τις μελέτες και ακολούθως, ως Περιφερειακό Συμβούλιο δώσαμε υψηλή προτεραιότητα σε αυτό το έργο. Είχαμε παράλληλα και την ισχυρή πολιτική βούληση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και όλων των πολιτικών στελεχών του τόπου που ενώθηκε με τη δική μας και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

»Δουλεύουμε όλοι πλέον για τη δημοπράτηση και ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Υπουργός Στέλιος Πέτσας δεσμεύθηκε σήμερα και για τη χρηματοδότηση του φράγματος Μανικίων – Σέττας. Αυτό μας κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να παραδώσουμε τις μελέτες σύντομα και ολοκληρωμένα. Γιατί πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο στοιχειώδες ως οφειλή της Πολιτείας προς τον πολίτη, από το πόσιμο νερό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024