Γ. Μουλκιώτης: Η ΝΔ στην επέτειο ανάληψης της εξουσίας καταργεί το 5νθήμερο

Κοινή δήλωση του βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Γιώργου Μουλκιώτη και του Χρήστου Μέγα, Γραμματέα του Τομέα Εργασίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στην τριετία από την ανάληψη της διακυβέρνησης το υπουργείο Εργασίας, δια εγκυκλίου, ορίζει ότι με ατομική σύμβαση και πριν την πρόσληψη ο υπάλληλος στον Τουρισμό-Επισιτισμό θα εργάζεται 6ήμερο. Χωρίς προσαύξηση αποδοχών, […]

11 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Κοινή δήλωση του βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Γιώργου Μουλκιώτη και του Χρήστου Μέγα, Γραμματέα του Τομέα Εργασίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Στην τριετία από την ανάληψη της διακυβέρνησης το υπουργείο Εργασίας, δια εγκυκλίου, ορίζει ότι με ατομική σύμβαση και πριν την πρόσληψη ο υπάλληλος στον Τουρισμό-Επισιτισμό θα εργάζεται 6ήμερο. Χωρίς προσαύξηση αποδοχών, χωρίς 48ωρο ξεκούρασης.

Ιδού τα αποτελέσματα του εργασιακού μεσαίωνα που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ (ν.4808/21) και προβλέπει την κατάργηση του πενθημέρου, την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε part time, ενώ καθιερώνει και την 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς καταβολή υπερωριών.

Το υπουργείο Εργασίας ενώ κύρωσε, ως όφειλε, και επέκτεινε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στον Τουρισμό –Επισιτισμό, ακολούθως με εγκύκλιο του ενημερώνει ότι πριν την ανάληψη της εργασίας «δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του…»επιμερισμό της εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας «σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους…». Δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να… παραιτηθεί του δικαιώματος για 48ωρη ανάπαυση!

Τι λέει όμως επί της ουσίας το υπουργείο Εργασίας: μπορεί ο εργοδότης να θέσει σαν όρο στον άνεργο να παραιτηθεί του πενθημέρου προκειμένου να προσληφθεί!
Σε αυτό το περιβάλλον, μην απορούν οι επιχειρήσεις γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους!
Μετά μην αγωνιά η ΝΔ για την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντεργατική πολιτική της.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαιτεί την απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024