,

Γιόγκα, χαλάρωση, Εύβοια

Τρία yoga retreats στην Εύβοια δείχνουν τον δρόμο για ένα ολιστικό μοντέλο διακοπών

7 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τα yoga retreats και τα ταξίδια ευεξίας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή όχι μόνο για τους φανατικούς της γιόγκα, αλλά και για όσους θέλουν να παραμείνουν δραστήριοι στις διακοπές τους ή να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό μοντέλο απόδρασης.

Η συναναστροφή με καινούργιους ανθρώπους, το ίδιο το ταξίδι αλλά και το πρόγραμμα ενός yoga retreat δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, στη διάρκεια της οποίας (από σαββατοκύριακο έως ολόκληρη εβδομάδα) θα νιώσετε μέλος μιας κοινότητας. Είτε είστε τακτικός γιόγκι είτε όχι, στα καταλύματα του είδους θα εμβαθύνετε περισσότερο στον αγαπημένο σας τρόπο άσκησης ή θα ανακαλύψετε κατά πόσο σας ταιριάζει. Το πιο σημαντικό είναι να είστε ανοιχτοί και να ακούτε: τον εκπαιδευτή, το σώμα σας, το περιβάλλον γύρω σας, αφήνοντας στην άκρη την αμηχανία της στιγμής. Και επειδή πολλοί από τους συμμετέχοντες ταξιδεύουν μόνοι (solo travelers), είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθετε κοντά με τα χόμπι, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τους τόπους και τις κουλτούρες άλλων ανθρώπων.

Τι θα κάνω σε ένα yoga retreat;
Τα καταλύματα αυτά συνδυάζουν τις διακοπές με τη γιόγκα, τον διαλογισμό, την υγιεινή διατροφή αλλά και με εξειδικευμένες εμπειρίες που προάγουν το ευ ζην (τέχνες, σπορ, φυσιολατρικές δραστηριότητες, life coaching, γαστρονομία, διάβασμα, γράψιμο κ.ά.). Ένα κλασικό yoga retreat περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μαθήματα γιόγκα την ημέρα – ένα πρόγραμμα γενικής ροής vinyasa το πρωί (διάρκειας 60-75’) και ένα πιο αναζωογονητικό ή θεματικό το βράδυ (διάρκειας 50-60’). Ο διαλογισμός είναι επίσης καθημερινός, ενώ σε ορισμένα θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσετε ανατολίτικες θεραπείες και τεχνικές αναζωογόνησης, όπως ρέικι, αγιουρβέδα, βελονισμό, μασάζ, αρωματοθεραπεία κ.ά.

Πέρα από τη γιόγκα
Είναι καθαρά προσωπική απόφαση το αν θα ενσωματώσετε και άλλες εμπειρίες –συμμετοχή σε πεζοπορίες, ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια κ.ά.– ή θα επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα retreats διοργανώνουν δραστηριότητες που ευνοούν τη δημιουργική έκφραση και βοηθούν τον φιλοξενούμενο να διερευνήσει τις δυνατότητές του και να ενδυναμώσει τον εαυτό του. Αυτές απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους και η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Γιατί στην Εύβοια
Η Εύβοια έχει να επιδείξει πληθώρα ξενώνων σε εξαιρετικές τοποθεσίες που φιλοξενούν σεμινάρια γιόγκα ή μικρά ανεξάρτητα γκρουπ μαθητών-εκπαιδευτών, που αναζητούν νέα βιώματα. Προσφέρει όμως και τουλάχιστον πέντε yoga retreats –με τη μορφή μικρών μπουτίκ καταλυμάτων που διαθέτουν 5 έως 12 δωμάτια–, τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη διεθνών yoga travelers, που έρχονται εδώ από πολλά μέρη του κόσμου. Επισκεφθήκαμε τρία από αυτά, σε βορρά και νότο, που πρεσβεύουν το καθένα μια διαφορετική προσέγγιση στην όλη εμπειρία (slow living, hotel holidays, detox), δείχνοντας αντίστοιχα και το εύρος των επιλογών που υπάρχουν. Όραμα των ιδιοκτητών τους είναι να προσελκύσουν στον τόπο τους ένα εκλεπτυσμένο και συγχρόνως ενημερωμένο κοινό, προωθώντας μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών στο νησί.

Ασμήνι Anandamaya Retreats

Καθώς ο ήλιος ανατέλλει και οι γλάροι κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη θάλασσα, μια ομάδα μαθητών απλώνει τα στρώματά της στο αίθριο του Anandamaya Retreats, στη βόρεια Εύβοια, ξεκινώντας το πρωινό τελετουργικό με χαιρετισμούς στον ήλιο. Σώμα και μυαλό επιβιβάζονται στο δικό τους ταξίδι υπό την καθοδήγηση της δασκάλας γιόγκα Πηνελόπης Ζήρη. Μιάμιση ώρα μετά, αναζωογονημένοι και χαλαροί, ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε το πρωινό που έχει στρωθεί στη βεράντα και περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά από τον κήπο, χειροποίητες μαρμελάδες, μέλι από ντόπιους παραγωγούς, φρέσκο ψωμί και χυμούς, τσάι, κέικ, pancakes.

Στο Anandamaya Retreats μείναμε δύο μέρες και γνωρίσαμε ενδιαφέροντες ταξιδιώτες, με τους οποίους δεν μοιραστήκαμε μόνο τη συμμετοχή σε μαθήματα γιόγκα, αλλά συζητήσαμε, πεζοπορήσαμε, διασκεδάσαμε στον όμορφο κήπο του καταλύματος, που μεταφέρει τη γοητεία μιας βίλας της Τοσκάνης. «Δημιουργήσαμε μια ολιστική εμπειρία ευεξίας μέσα σε ένα περιβάλλον όπου νιώθεις οικεία και ότι σε φροντίζουν. Δίνουμε έμφαση στον σωστό ύπνο, στη χαλάρωση, στην υγιεινή διατροφή και στη σύνδεση με τον εαυτό μας, προωθώντας το slow living με εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του καθενός», μας είπε ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Λετώνης, ο οποίος διοργανώνει αρκετές δραστηριότητες και εκτός retreat.

Acroyoga στο Sky Hut Juice & Detox retreats.

Εμείς στραφήκαμε προς τη θάλασσα – όχι στο Αιγαίο, γιατί οι άνεμοι εκείνη την ημέρα ήταν δυνατοί, αλλά στον πιο προστατευμένο Ευβοϊκό.

Προσπερνώντας το χωριό Βίγλα, βγήκαμε από τον κεντρικό δρόμο και οδηγήσαμε για περίπου 10 λεπτά σε χωματόδρομο. Συνεχίσαμε με τα πόδια για σχεδόν 2 χλμ., ώσπου μας αποκαλύφθηκε ο Πάντερμος, ένας κόλπος με δύο παραλίες, όπου χιλιάδες κοχύλια κάθε μεγέθους ήταν ανακατεμένα με την ψιλή άμμο – κάθε βήμα και μια νέα έκπληξη…

Την επομένη, ο καιρός ήταν ιδανικός για kite surfing. Ο Κωνσταντίνος σήκωσε πανί στην παραλία κάτω από το Anandamaya, απολαμβάνοντας το κύμα και τον αέρα, κι έπειτα οδηγήσαμε μέχρι τα Λουτρά Αιδηψού για μια βόλτα στην παραλία της όμορφης ευβοϊκής λουτρόπολης. Επιστρέφοντας ξεκινήσαμε για τον οικογενειακό ελαιώνα, που φιλοξενεί απογευματινά μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού στην ύπαιθρο. Μέσα στο κτήμα, μια μαυρελιά, ηλικίας 2.500 χρόνων, έστεκε αγέρωχη δαμάζοντας τον χρόνο.

Ο ιδιοκτήτης Κώστας Λετώνης και η δασκάλα γιόγκα Πηνελόπη Ζήρη στο αίθριο μπροστά από την είσοδο τoυ Anandamaya Retreats.

Κοντινές εξορμήσεις

Το Anandamaya Retreats απέχει 26 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού. Αναζητήστε τον καταρράκτη με τα ιαματικά νερά που χύνεται στη θάλασσα, περίπου ανάμεσα στο ξενοδοχείο Thermae Sylla και στο κτίριο Κασταλία, και απολαύστε την εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού, που βοηθά στη σύσφιξη και στην τόνωση του δέρματος. Εναλλακτικά, κλείστε μια συνεδρία αναζωογόνησης στο spa του ξενοδοχείου Thermae Sylla (thermaesylla.gr).
Στην περιοχή βρίσκονται επίσης σημαντικά μοναστήρια, όπως η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξοικείωσης με αθλητικές δραστηριότητες, όπως η ιππασία ή η ιστιοπλοΐα.

Info Ενδεικτική τιμή, 640 ευρώ το άτομο για τρεις διανυκτερεύσεις. Περιλαμβάνονται ημιδιατροφή, τσάι, χυμοί, φρούτα και σνακ, καθώς επίσης περιήγηση στην περιοχή και δραστηριότητες για τις οποίες δεν απαιτείται εξοπλισμός (π.χ. πεζοπορία). anandamayaretreats.com

Γιόγκα στην πρωινή δροσιά του Ευβοϊκού.

Ροβιές Sky Hut Retreats

Διακοπές ευζωίας δεν είναι μόνο η γιόγκα. Mε αυτό το σκεπτικό, το Sky Hut Retreats στις Ροβιές θέτει στο επίκεντρο τη διατροφή, σχεδιάζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα αποτοξίνωσης από βλαβερές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, το junk food, η καφεΐνη, η χρήση οθόνης. Εδώ οι επισκέπτες κάνουν γιόγκα καθημερινά, ενώ όλα τα γεύματα αποτελούνται από τροφές σε υγρή μορφή, όπως χυμούς, smoothies και σούπες. Οι δραστηριότητες δεν είναι, ωστόσο, υποχρεωτικές, συνεπώς όλοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προπόνησης, στις πεζοπορίες και στα workshops ή αν θα σχεδιάσουν το δικό τους πρόγραμμα.

Ακολουθώντας για ένα Σαββατοκύριακο το Sky Hut Juice & Detox retreats, η σύσταση ήταν να έχουμε φάει το τελευταίο μας γεύμα νωρίς την Παρασκευή, ώστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ να έχουμε ολοκληρώσει μια μίνι αποτοξίνωση. Η μέρα ξεκινά με γιόγκα και έπεται ένα θρεπτικό σνακ γεμάτο βιταμίνες, όπως φρέσκος χυμός από μήλο, καρότο, παντζάρι, τζίντζερ και λεμόνι, που ενυδατώνει τον οργανισμό πριν από τον πρωινό περίπατο στη φύση. Επιστροφή στο retreat και είναι η ώρα για ένα δυναμωτικό smoothie. Συνεχίζουμε με σεμινάρια, απογευματινή γυμναστική, ξεκούραση και γιόγκα στο ηλιοβασίλεμα. Η μέρα κλείνει με δείπνο στην τραπεζαρία και χαλαρή συζήτηση στο καθιστικό. Όταν η ομάδα έχει κέφια, διοργανώνονται επίσης μαθήματα χορού, ενώ ανάμεσα στα κύρια γεύματα προσφέρονται χυμοί για ενυδάτωση και ενέργεια, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ημέρας.

Σεμινάριο παρασκευής χυμών, smoothies και υγιεινών bowls με την Αλίκη Σιγανού, ιδιοκτήτρια του Sky Hut Juice & Detox retreats.

Εκτός από τα μαθήματα γιόγκα και ενδυνάμωσης με καταξιωμένους δασκάλους, όπως η Βίκυ Παπασιδέρη και η Χριστίνα Εξάρχου, το δικό μας πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης μια όμορφη πεζοπορία στον καταρράκτη Δαφνοκούκι. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνό δρυοδάσος και φτάνει έως την κορυφή Γυμνό, όπου ο καταρράκτης πέφτει ορμητικός στο φαράγγι.

Σε όλη τη διάρκεια του retreat οι εξειδικευμένοι διατροφολόγοι του λύνουν απορίες μέσα από ενημερωτικά διατροφικά σεμινάρια: από το πώς να αγοράζουμε και να προετοιμάζουμε το φαγητό με οικολογική συνείδηση μέχρι πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τον αποχυμωτή για την παρασκευή χυμών. Η δική μας ολιγοήμερη αποτοξίνωση έκλεισε με φρέσκο ψάρι ‒ η ιδανική επιλογή για να επανέλθει κανείς με ομαλό τρόπο στην κατανάλωση στερεάς τροφής.

Τα νερά του καταρράκτη Δαφνοκούκι, στον δρόμο από τις Ροβιές προς τα Ήλια, πέφτουν από ύψος 15 μ., σχηματίζοντας μια όμορφη λίμνη.

Κοντινές εξορμήσεις

Η εποχή επιβάλλει κολύμπι στις παραλίες της περιοχής και εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Λίμνη, οι καταρράκτες του Δρυμώνα και η Αγία Άννα, πεζοπορίες έως τον Άγιο Δαυίδ και από εκεί στους καταρράκτες του Δρυμώνα.

Όλες τις δραστηριότητες εκτός πακέτου διαμονής μπορεί να τις οργανώσει για εσάς το retreat με επιπλέον χρέωση, εφόσον απαιτείται εξοπλισμός (π.χ. ενοικίαση σκάφους).

Info Ενδεικτική τιμή: 1.500 ευρώ το άτομο για έξι διανυκτερεύσεις. Στην τιμή περιλαμβάνονται όλα τα γεύματα και τα σνακ που θα καταναλώσετε στο retreat, τα μαθήματα γιόγκα και τα άλλα είδη άσκησης που προσφέρονται, οι πεζοπορίες και τα σεμινάρια. skyhutretreats.com

Η ατμοσφαιρική αίθουσα γιόγκα του Evia Silence.

Πόρτο Μπούφαλο Evia Silence

«Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με νέες εμπειρίες, επισκεφτείτε ένα retreat για λίγες ημέρες σε έναν κοντινό προορισμό». Αυτή τη συμβουλή δίνει στους πελάτες της η Σιμόνα, ταξιδιωτική πράκτορας από τα Κανάρια Νησιά, που ειδικεύεται στον θεματικό τουρισμό και την οποία συναντήσαμε στο Evia Silence στη νότια Εύβοια. Τα περισσότερα retreats έχουν σταθερούς δασκάλους γιόγκα. Όμως ο Χάρης Τζωρτζάκης του Evia Silence διάλεξε έναν τρόπο προσέγγισης πιο κοντά στην ξενοδοχειακή φιλοξενία. Στις υπηρεσίες του καταλύματος συμπεριέλαβε μια αίθουσα γιόγκα και συνεργάζεται με πλατφόρμες τις οποίες επισκέπτονται εκπαιδευτές που θέλουν να φέρουν το δικό τους γκρουπ.

Η Μόνα έχει επισκεφτεί με τους μαθητές της αρκετά yoga retreats σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λόγω των ξένων επισκεπτών που είχαν κλείσει το κατάλυμα και τους οποίους δεν θέλαμε να ενοχλήσουμε, μια και δεν ήμασταν μέλη της ομάδας τους, η παραμονή μας εδώ ήταν πιο διακριτική. Οι κοινές εμπειρίες ωστόσο ενώνουν όσους ταξιδεύουν. Έτσι, όταν έμαθαν ότι κάνουμε ένα ρεπορτάζ για τα yoga retreats της Εύβοιας, όλοι σχεδόν ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, να μας μιλήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία τους. «Εδώ μπορεί να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου από όσα έχεις μάθει σε ολόκληρη τη ζωή σου, καθώς εστιάζεις σ’ εσένα χωρίς περισπάσεις», μας είπε η δασκάλα γιόγκα Μόνα Γκόντφρεϊ, που έχει επισκεφτεί αρκετά retreats λόγω δουλειάς. Και είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περιπέτεια από το να αποσυρθείς για λίγες ημέρες σε έναν τόπο με σκοπό το δικό σου ταξίδι αυτογνωσίας.

Ο μικρός οικισμός του Πόρτο Μπούφαλο. © ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κοντινές εξορμήσεις

Το ήσυχο λιμανάκι του Πόρτο Μπούφαλο απέχει περίπου 70 χλμ. από τη Χαλκίδα και 23 χλμ. από τα Νέα Στύρα. Το retreat δεν διοργανώνει δραστηριότητες, όμως μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες και ποδηλασία με ασφάλεια γύρω από το κατάλυμα, όπως επίσης να κωπηλατήσετε μέσα στο φιόρδ του κόλπου. Το γραφείο Thalassa Diving Academy (τηλ. 22210-77166) διοργανώνει καταδύσεις στο Μωβ Σπήλαιο στους Ζάρακες, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η λίμνη Δύστος, από τους σημαντικότερος υγροτόπους της Ελλάδας, που ωστόσο λόγω μη συστηματικής προστασίας έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε όρεξη για οδήγηση, αξίζει να κολυμπήσετε στις όμορφες παραλίες που βλέπουν Αιγαίο: Γιαννίτσι, Καλλιανούς, Άγιο Δημήτριο (περίπου 1 ώρα οδικώς). Η ίδια απόσταση χωρίζει το Πόρτο Μπούφαλο και από την Κάρυστο και το Μαρμάρι, που προσφέρονται για μονοήμερη εκδρομή.

Info Ενδεικτικό πακέτο: 130 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Τα μαθήματα γιόγκα κλείνονται online μέσα από πλατφόρμες όπως η bookyogaretreats.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024