Λευκό Βέλος: Μεγάλη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες – Ακινητοποίηση λόγω βλάβης

Η Hellenic Train τονίζει πως δεν ευθύνεται η ίδια για την αξιοπιστία των υποδομών - Εγκλωβισμένοι για πάνω από τέσσερεις ώρες επιβάτες στον Σταθμό Λαρίσης.

29 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μεγάλη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες, όταν η πιο γρήγορη αμαξοστοιχία της Hellenic Train (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), το περίφημο «Λευκό Βέλος» που κάνει την απόσταση Λάρισα – Αθήνα σε 2,5 ώρες αντιμετώπισε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να σταματήσει στο ύψος του σταθμού της Δεκέλειας, λίγο έξω από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το τρένο που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στις 5:20 από την Αθήνα, με προορισμό τη Λάρισα, σταμάτησε την πορεία του μισή ώρα αργότερα.

Καμιά ενημέρωση

Εκατοντάδες επιβάτες παρέμεναν για ώρες εγκλωβισμένοι στο τρένο κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης, καθώς ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε επειδή η αμαξοστοιχία ήταν ακινητοποιημένη.

Ενδεχομένως, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σημειώθηκε μηχανική βλάβη, όμως οι επιβάτες -όπως έλεγαν- ουδέποτε ενημερώθηκαν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σημειώνεται δε, ότι οι συγκεκριμένοι επιβάτες έχουν πληρώσει ακριβότερα το εισιτήριο για να ταξιδέψουν πιο γρήγορα με τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση πάντως οι επιβάτες αναμένεται να συνεχίσουν το ταξίδι του με τον συρμό 62.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

Σήμερα το απόγευμα (χθες) μια διακοπή ρεύματος στις υποδομές είχε ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων που κινούνταν από τον Σταθμό Λαρίσης προς Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα.

Τα τρένα ακινητοποιήθηκαν στη γραμμή και πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την επαναφορά των επιβατών στους Σταθμούς.

Οι περισσότεροι επιβάτες έχουν μεταφερθεί στον τελικό προορισμό τους με λεωφορεία, ενώ μέσα στην επομένη ώρα θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του συνόλου των επιβατών στους προορισμούς τους.

Όλοι έχουν αποζημιωθεί για τα χρήματα του εισιτηρίου που είχαν αγοράσει.

Η κυκλοφορία σταδιακά θα ομαλοποιηθεί καθώς η ηλεκτροδότηση στο δίκτυο δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Η Hellenic Train ζητά μία ειλικρινής συγνώμη από τους επιβάτες για αυτό το ατυχές γεγονός, αν και η εταιρεία δεν ευθύνεται για την αξιοπιστία των υποδομών.

Ώρες ταλαιπωρίας

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται νωρίς το απόγευμα με την πιο γρήγορη αμαξοστοιχία της Hellenic Train (πρωην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), το περίφημο «Λευκό Βέλος», το τρένο που κάνει την απόσταση Λάρισα – Αθήνα σε 2,5 ώρες.

Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε την Πέμπτη (28/7) στις 17:20 από την Αθήνα, με προορισμό τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, στις 18:00 σταμάτησε  στο ύψος του σταθμού της Δεκέλειας, λίγο έξω από την Αθήνα.

Το συμβατικό τρένο των 19.22, το οποίο υποτίθεται πως θα έπαιρνε και τους επιβάτες του «Βέλους»,  ακινητοποιήθηκε και αυτό μετά από λίγη ώρα λόγω διακοπής ρεύματος.

Οι επιβάτες του «Λευκού Βέλους» όπως ανέφεραν, δεν είχαν για ώρες επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία και παρέμεναν  εγκλωβισμένοι στο τρένο, κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης (ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε, καθώς δεν υπήρχε παροχή ρεύματος) και απίστευτης ταλαιπωρίας, έχοντας πληρώσει το ακριβότερο εισιτήριο για τη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.

Την ίδια στιγμή, η συμβατική αμαξοστοιχία που είχε μείνει έξω από τους Αγίους Αναργύρους επέστρεψε στο Σταθμό Λαρίσης με τη βοήθεια ντιζελομηχανής (καθώς η ηλεκτρική δεν λειτουργούσε), οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και παρέμειναν εκεί δίχως να ξέρουν  τι θα γίνει.

Ο Γολγοθάς όμως δεν είχε τέλος ειδικά για τους επιβάτες του «Λευκού Βέλους». Κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο μια ντιζελομηχανή που ρυμούλκυσε το τρένο στον σταθμό της Δεκέλειας. Εκεί αρχικά είπαν στους επιβάτες ότι θα τους παραλάβει άλλο τρένο, αλλά στη συνέχεια αυτό δεν έγινε καθώς το τρένο που θα τους παραλάμβανε ήταν αυτό που είχε μείνει στους Αγίους Αναργύρους…  Με λίγα λόγια το απόλυτο χάος!

Έτσι οι υπεύθυνοι της αμαξοστοιχίας σε συννενόηση με την εταιρεία είπαν στους επιβάτες (γύρω μετά τις 8 το βράδυ) ότι θα έρχονταν ταξί μισθωμένα από την εταιρεία για να τους μεταφέρουν πίσω στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, όπως κατήγγειλε επώνυμα επιβάτιδα του τρένου (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας) και πολλοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους για να επιστρέψουν σπίτι τους.

Με πούλμαν αλλά όχι για όλους…

Στο μεταξύ, στον Σταθμό Λαρίσης, οι επιβάτες της συμβατικής αμαξοστοιχίας έζησαν το δικό τους μαρτύριο. Λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ υπεύθυνοι της εταιρείας τους είπαν πως θα δρομολογηθεί ένα πούλμαν που θα τους μεταφέρει σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, ένα πούλμαν δεν ήταν αρκετό καθώς οι εγκλωβισμένοι επιβάτες  ήταν πολύ περισσότεροι.

Κατέρρευσε και ο προαστιακός

Να σημειώσουμε πως η απώλεια της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή, δημιούργησε προβλήματα και σε άλλα δρομολόγια, όπως σε αυτά από και προς τη Χαλκίδα αλλά και στον Προαστιακό, που έμεινε εκτός λειτουργίας λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ η ηλεκτροκίνηση στη γραμμή του Αεροδρομίου αποκαταστάθηκε στις 22.10.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Σεπτεμβρίου 2023
21 Σεπτεμβρίου 2023