Ο Άρειος Πάγος διέταξε επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου από το Lana

Και ανοίγει ο δρόμος για απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών

27 Ιουλίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το Lana μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε πιάσει στην Κάρυστο – Οι ΗΠΑ ζήτησαν δέσμευση των 104.134 τόνων πετρελαίου

Το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, όπως ήταν αναμενόμενο, με την υπ΄ αριθμ. 1057/2022 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana και του φορτίου των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που έχουν κατασχεθεί από το λιμεναρχείο Καρύστου.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν, ότι ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation δεν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην επίμαχη υπόθεση.

Το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν, το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων (με σημαία Ρωσίας) μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο.

Στην συνέχεια το πλοίο, κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές στα ανοικτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει η περιοχή της Κολούμπια των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος και κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (νόμος 2804/2000, κ.λπ.) με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα ισχυροποιείτο οικονομικά για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.

Ακολούθησε το υπ΄ αριθμ. 1/2022 βούλευμα του Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας με το οποίο αποφασίστηκε να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του, το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY». Οι 60.000 τόνοι είχαν προορισμό το Newport του Τέξας μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024