Tα θέματα που θα θέσει η παράταξη Στερεά Υπεροχής στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου

H παράταξη «Στερεά Υπεροχής», σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα θέσει προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, της 29ης Ιουλίου 2022, ζήτημα ενημέρωσης καθώς και αίτημα συζήτησης για τη ΛΑΡΚΟ και για περιβαλλοντικά ζητήματα στο Μηλάκι Εύβοιας. Συγκεκριμένα: Πρόσφατα, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μια θυγατρική εταιρεία ενός […]

27 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

H παράταξη «Στερεά Υπεροχής», σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα θέσει προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, της 29ης Ιουλίου 2022, ζήτημα ενημέρωσης καθώς και αίτημα συζήτησης για τη ΛΑΡΚΟ και για περιβαλλοντικά ζητήματα στο Μηλάκι Εύβοιας.

Συγκεκριμένα: Πρόσφατα, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μια θυγατρική εταιρεία ενός ομίλου, ο οποίος διαχειρίζεται μονάδα παραγωγής τσιμέντου στην περιοχή “Μηλάκι” Αλιβερίου, παρέχει “διέξοδο” στα αυξημένα κόστη που δημιουργεί στους ΟΤΑ, η υποχρέωση διαχείρισης των κλαδεμάτων (βιοαπόβλητα σύμφωνα με το νόμο), μέσω της “ενεργειακής αξιοποίησης” τους σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η διαχείριση των βιοαποβλήτων, και μεταξύ αυτών και των κλαδεμάτων, διενεργείται σε Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), είτε ιδιωτικών, είτε κυριότητας των ΟΤΑ ή των αρμόδιων ΦοΔΣΑ, με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ. Αυτό προβλέπεται τόσο στις ισχύουσες ευρωπαϊκές Οδηγίες, όσο και στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προβεί σε σύναψη συμφωνητικού με τις τσιμεντοβιομηχανίες, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατή η χρήση δευτερογενούς καυσίμου (RDF/SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες, και όχι κλαδεμάτων ή άλλων βιοαποβλήτων. Όμως, το δευτερογενές καύσιμο παράγεται στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, από το υπόλειμμα της επεξεργασίας των αποβλήτων, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κλαδέματα αξιοποιούνται πρωτογενώς ως καύσιμα.

Από δημοσιεύματα, πληροφορίες και αναρτήσεις στη “Διαύγεια”, δίδεται η εντύπωση ότι κάποιοι προσκαλούν τους ΟΤΑ, να τροφοδοτούν τη συγκεκριμένη μονάδα με κλαδέματα, παρόλο που αυτή η πρακτική είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Τέλος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει συγκροτήσει στο παρελθόν μια Επιτροπή, αρμόδια για τον έλεγχο της σύννομης λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας στο Μηλάκι.

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ να μου γνωρίσετε:

α) άν έχει ενεργοποιηθεί και λειτουργήσει η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, για τη λειτουργία των βιομηχανιών στην περιοχή του Αλιβερίου,

β) αν έχουν διενεργηθεί σχετικοί έλεγχοι και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους.

γ) αν είναι νόμιμη ή όχι η “ενεργειακή αξιοποίηση” (καύση;) των κλαδεμάτων σε τσιμεντοβιομηχανίες,

δ) αν είναι νόμιμη η σύναψη συμβάσεων μεταξύ ΟΤΑ και μονάδων παραγωγής τσιμέντου, με αντικείμενο την παράδοση κλαδεμάτων από ΟΤΑ σε τσιμεντοβιομηχανίες, με σκοπό την “ενεργειακή αξιοποίηση” των βιοαποβλήτων πρωτογενώς, χωρίς αυτά να υποστούν επεξεργασία σε ΜΕΒΑ.

Παρατηρητήριο Ενεργοποίηση Επιτρ Κοιν Ελέγχου2

ΛΑΤΟΜΕΙΟ 2022.07.19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024