,

Χαλκίδα: 15 στέκια για να φάμε και να πιούμε ονειρεμένα

Στην Εύβοια ολοταχώς, όχι μόνο για τα παραδοσιακά ψαράκια και θαλασσινά -που είναι πάντα υπέροχα- αλλά και για πολλές άλλες γαστρονομικές εμπειρίες

22 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τα τελευταία πολλά χρόνια περνώ τα καλοκαίρια μου -και όχι μόνο- σε ένα πατρογονικό κτήμα του άντρα μου, στον Μύτικα, καταμεσής στα Αμπέλια του Ληλαντίου πεδίου, λίγα χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, την Αρτάκη, τη Νέα Λάμψακο, την Ερέτρια. Θεωρώ πια την περιοχή θετή μου πατρίδα! Έχω αγαπήσει τη Χαλκίδα, έχω κάνει φίλους αγαπημένους και με ευχαριστεί ιδιαίτερα να βγαίνω μαζί τους για να κουβεντιάσουμε, να τσιμπολογήσουμε και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας. Έχω λοιπόν σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να σας προσκαλέσω να έρθετε μαζί μου σε μαγαζιά που αγαπώ και πιστεύω πως, αν τα επισκεφθείτε, θα τα αγαπήσετε κι εσείς.

Την πρώτη δεκαετία του 2000 ανοίγει στην παραλία της Χαλκίδας το Πάνθεον 1900, σε ένα διατηρητέο κτίριο-κομψοτέχνημα, σηκώνοντας την αυλαία στο γαστρονομικό έργο της πόλης. Ντιζαϊνάτο και αεράτο, με εντυπωσιακή κάβα και πρωτοποριακά για την εποχή συνοδευτικά κρασιού, εξελίχθηκε σύντομα στο πιο μοδάτο και φινετσάτο εστιατόριο της πόλης, έχοντας παράλληλα δυνατή μπάρα και επίσης δυνατή μουσική. Δημιουργοί του, οι αδελφοί Σπύρου, που στο ενεργητικό τους είχαν τότε το φημισμένο club GAZ και στη συνέχεια, αναμεσά σε άλλα, το αθηναϊκό Zurbaran του Κολωνακίου και το Alemagou της Μυκόνου. Με θέα θάλασσα και τους διερχόμενους περιπατητές, παρουσιάζει καλοσερβιρισμένα πιάτα – από ταλιάτες μέχρι αεράτες πίτσες, χωρίς να παραβλέπουμε το σούσι και τα ριζότι. Μια χαρά η λίστα κρασιών, αλλά και τα κοκτέιλ! (Βουδούρη, Χαλκίδα, Τ/ 22210-23.123)

Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται στο Ginger ή στον Μιχάλη – για τους μυημένους. Πρόκειται για το αδιαμφησβήτητο στέκι της πόλης, όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα περάσουν όλοι! Το Ginger all day είναι ένα ατμοσφαιρικό, τοσοδούλικο μπιστρό στον πεζόδρομο της οδού Ερμού – πιο κέντρο δεν γίνεται! Δίπλα του, και πιο «εστιατορικό», το Soul food με τις έθνικ επιρροές στην κουζίνα, αλλά και burger που τα σπάνε. Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, δεινός οινόφιλος, έχει μαζέψει στα ράφια του όλο τον ευβοϊκό εμφιαλωμένο αμπελώνα και κάποιες ιδιαίτερες επιλογές έξω από αυτόν, και σερβίρει αρκετά ποτήρια, αλλά δίνει και κρασιά για το σπίτι. Αν είστε τυχεροί, μπορεί κάποιο Σαββατόβραδο να πετύχετε μια από τις live jazz βραδιές, που συχνά πυκνά οργανώνονται εδώ. (Ερμού 14-16, Χαλκίδα, Τ/ 22210-60.019, www.gingerallday.gr).

Στο Faros 10, στην πλαζ Παπαθανασίου μέσα στη Χαλκίδα, πήγαμε μόλις πρωτοάνοιξε και δεν φύγαμε ποτέ! Μαζί με εμάς το αγάπησαν και άλλοι, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα από τα πιο trendy εστιατόρια και μπαρ της πόλης. Θαυμάσιο cool περιβάλλον, εξαιρετικό σέρβις, πολύ καλό φαγητό, μεγάλη λίστα κρασιών, ποτών και κοκτέιλ. Πάντα κάτω από την αυστηρά προσεκτική ματιά των ιδιοκτητών Πάνου Καραπετάκου και Γιάννη Γραμματικογιάννη – που σε σκλαβώνει με την ευγένεια και την φροντίδα του. Αγαπώ το τεριγιάκι, τα ριζότι με μανιτάρια, έναν ιδιαίτερο «γύρο», τις ολόφρεσκες σαλάτες… Μάλλον τα αγαπώ όλα! (Φάρου 10, Χαλκίδα, Τ/ 22210-88.880)

Στη στεριανή πλευρά της Χαλκίδας, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό και δίπλα στην παλιά γέφυρα, το ΕυΒους κλείνει μόλις δύο χρόνια ζωής, αλλά έχει κατακτήσει μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας. Ακριβώς πάνω στο νερό, είναι υπέροχο να βλέπεις εμπορικά και ιδιωτικά σκάφη να περνούν μπροστά σου το βράδυ όταν ανοίγει η γέφυρα και η Εύβοια γίνεται πάλι νησί. Εδώ ερχόμαστε για κρέας με σωστές ωριμάνσεις, κοπές και ψησίματα. Αλλά αν πέσετε πάνω στην κατσικομακαρονάδα, μην την προσπεράσετε. Όπως δεν θα προσπεράσετε σαλάτες, τηγανητές πατάτες, ντολμαδάκια και… όλον τον κατάλογο τελικά. Σημειώνω, γιατί μου άρεσε πολύ: στα εκτός καταλόγου πιάτα ημέρας οι ευγενέστατοι σερβιτόροι αναφέρουν πάντα και την τιμή, κάτι που θεωρώ απόλυτα έντιμο και σπανίως συμβαίνει. Ένας από τους ιδιοκτήτες, ο ευγενής Γιάννης Παππάς, έχει πάντα τον νου του και ο επικεφαλής και καλός μας φίλος Τόλης φροντίζει για την άψογη φιλοξενία. (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 1, Χαλκίδα, Τ/ 22210-37.877)

Η παράδοση

Η παράδοση στη Χαλκίδα θέλει να έρχεσαι για θαλασσινά. Εμβληματικό μαγαζί σε αυτή την κατηγορία είναι ο Τσαφ, με φανατικούς πελάτες, όχι μόνο ντόπιους αλλά πολλούς Αθηναίους επίσης. Το καλοκαίρι μετακομίζει από το κέντρο της πόλης στην παραλία κοντά στην παλιά γέφυρα, στην αντίπερα όχθη με θέα τη νησιωτική Χαλκίδα, και ανοίγει το Τσαφάκι. Αεράτο, νεανικό, αυθόρμητο, με ένα καλοκαιρινό twist στους θαλασσινούς μεζέδες, αξιόλογη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων, δικαίως κρατάει πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 5, Χαλκίδα, Τ/ 22210-94.600).

Ολοκαίνουργιο, του κουτιού, δεν έχει ακόμα κλείσει χρόνο Το Ψαράκι στην Αρτάκη. Πήγαμε για να συγχαρούμε την προσπάθεια του παλιού μας φίλου από το Πάνθεον, Αργύρη Κιουλαφάκη, γνωρίσαμε τον ευγενέστατο φίλο και συνεταίρο του, Ταξιάρχη Καρατζά, και μείναμε να χειροκροτούμε με ενθουσιασμό ένα εστιατόριο κομψό, απλό, με γούστο στην αφαιρετική διακόσμηση και απίστευτη ποιότητα στα πιάτα του. Τα θαλασσινά εκφράζουν την καταγωγή τους. Δοκιμάστε σουπιά, σαρδέλα, γαβράκι και θα με καταλάβετε. Οι πάστες ολόσωστα βρασμένες, τα σαγανάκια ανοίγουν άλλους ορίζοντες, τα εμφιαλωμένα κρασιά και τα αποστάγματα σωστά παγωμένα και σερβιρισμένα με χαμόγελο. Κερασάκι στην τούρτα, οι εξαιρετικές τιμές! (Αγίου Νικολάου 50, Αρτάκη, Τ/ 22210-45.386).

 

Δεν μπορείς να πας στη Χαλκίδα και να μην επισκεφθείς ένα ουζερί με ιστορία, όπως Ο Καπετάνιος στη Λάμψακο. Ποικιλίες γνωστών και αγνώστων οστράκων, μικρά και μεγάλα ψαράκια, γαρίδες κ.λπ. Εντυπωσιάζομαι πάντα από τον τοίχο στο βάθος του μαγαζιού που φιλοξενεί τα τσίπουρα και τα ούζα, ο αριθμός των ετικετών και, κατ’ επέκταση, των επιλογών των οποίων δεν έχει προηγούμενο. (Παραλία Λαμψάκου, Τ/ 22210-82.086).

Μια ταβέρνα με παρελθόν

Όταν ο κατάλογος δεν έχει αλλάξει εδώ και 60 χρόνια και το μαγαζί εξακολουθεί να  είναι η «κλασική» έξοδος των Χαλκιδαίων, αυτό μάλλον κάτι έχει να μας πει. Στο Τζάκι, οι γυναίκες της οικογένειας Τσάλα μαγείρευαν και μαγειρεύουν με μαεστρία τα παραδοσιακά της περιοχής: ντολμαδάκια αυγολέμονο -μην ξεχνάτε, είμαστε μέσα στα αμπέλια-, μακαρόνια με καμένο στο βούτυρο τυρί, τυροπιτάρι, λαχταριστό κουνέλι στιφάδο ελαφρύ και ροδαλό, ολόφρεσκες σαλάτες και ψητά κρέατα στα κάρβουνα. Και ακόμα, μπριζόλες, παϊδάκια, κοτόπουλο, σούπερ μπιφτέκια. Κι αν δεν έχει πολύ κόσμο και η κουζίνα ανασαίνει, μπορεί να σας φτιάξουν μια απίστευτη ομελέτα με πατάτες. Δίπλα στην ταβέρνα, ο οινοποιός Κώστας Τσάλας πατήρ φτιάχνει και εμφιαλώνει χρόνια τώρα ένα κρασί που θα πιείτε παγωμένο στα ποτήρια σας,  σερβιρισμένο στα τραπεζάκια στη μικρή αυλή δίπλα στη βρύση, βγαλμένη από μια άλλη εποχή. (Το Τζάκι στα 3 Μαγαζιά στο Ληλάντιο, Τ/ 22210-92.420).

Πίσω από τα σουβλάκια

Μην κοντοσταθείτε με απορία έξω από τον Μπουνόρο 2019 στο Βαθύ της Αυλίδας, βλέποντας τα μηχανάκια των διανομέων να φορτώνουν σουβλάκια και να φεύγουν. Πίσω από τη μεγάλη ψησταριά της σουβλακερί κρύβεται ο παράδεισος κάθε καρνιβόρου. Ξεκινάει από τα ψυγεία, όπου κρέατα διαφόρων κοπών και ωριμάνσεων σε προκαλούν ασύστολα, και συνεχίζεται στον κατάλογο, όπου από την ανάγνωση και μόνο σου τρέχουν τα σάλια. Και όχι μόνο για τα κρέατα, αλλά και για τα μανιτάρια και για τις πάστες και για τις σαλάτες και… δεν έχει τέλος. Ο χαμογελαστός ιδιοκτήτης, Γιώργος Γιαννάκης, έχει εμπιστευτεί τον Μπάμπη Ζερβουδάκη που, παρά τον επαγγελματισμό του, παραμένει εραστής της μαγειρικής τέχνης και ως φανατικός οινόφιλος διαλέγει εκλεκτά κόκκινα -κυρίως- αλλά και λευκά κρασιά, για να συνοδέψει τις δημιουργίες του. Αναζητήστε τον και αφεθείτε στα χέρια του, αρκεί να μην έχετε φάει τουλάχιστον δύο γεύματα πριν. (Βαθύ Αυλίδας, Τ/ 22210-32.150). 

Info: Αυτές τις μέρες ανοίγει το αδελφό Μayak all day exclusive bar, μια υπερπαραγωγή στην παραλία του Φάρου Αυλίδας, που υπόσχεται ακόμα περισσότερα.

Μια κατηγορία από μόνο του είναι το εστιατόριο Ρεμέτζο στην παραλία της Ερέτριας. Η αστική φιλοξενία της οικογένειας Μυτακίδη ξεκινάει από την κουζίνα-βασίλειο των γονέων Δημήτρη και Γιώτας, περνάει από το ταμείο και τη γλυκιά Ντορίνα και φτάνει στο τραπέζι, όπου απογειώνεται από την παρουσία του υιού Αλέξη Μυτακίδη. Χαμογελαστός, επικοινωνιακός, με χιούμορ, σε κάνει να αισθάνεσαι καλεσμένος στο σπίτι του και όχι πελάτης. Το φαγητό εδώ έχει θαλασσινή αύρα. Πάρτε οπωσδήποτε μύδια με νόστιμο ζουμάκι, ψητό καλαμάρι και χταπόδι. Μην αγνοήσετε το μεγάλο ψητό ψάρι, αν υπάρχει. Προσπερνάω γρήγορα τον αξιόλογο κατάλογο, για να φτάσω εκεί που γίνεται η μεγάλη διαφορά: στη λίστα κρασιών. Μένεις κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα! Πολλοί θα ζήλευαν μια τόσο προσεγμένη, τόσο-όσο σε μέγεθος λίστα. Όλος ο ευβοϊκός αμπελώνας και προσεκτικές επιλογές απ’ όλη την Ελλάδα. Προσωπικά, βρίσκω σε αυτή τη λίστα μόνο κρασιά που αγαπώ. Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Διεθνής αμπελώνας από την Προβηγκία, την Αλσατία και τη Νέα Ζηλανδία. Από τη Βουργουνδία, τη Χιλή, την Αργεντινή και την Καλιφόρνια. Αφρώδεις και γλυκές διεθνείς και ελληνικές επιλογές και το κερασάκι στην τούρτα οι εξαιρετικές τιμές. Φαίνεται από μακριά ότι φτιάχνοντας τη λίστα ο Αλέξης είχε στόχο ο φιλοξενούμενος πελάτης να μπορεί να απολαύσει το κρασί του χωρίς να αδειάσει η τσέπη του. Δεύτερο κερασάκι: το κρασί σερβίρεται σε ποτήρια Riedel και στις αντίστοιχες καράφες όταν η φιάλη το απαιτεί. Η τρέλα του Αλέξη Μυτακίδη για το κρασί, μαζί με τον σεβασμό του στον πελάτη και τον επαγγελματισμό του, μας έχει σκλαβώσει for ever. (Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια, Τ/ 22290-61.446)

Take away

Αν περνάτε από τη Χαλκίδα με προορισμό μια απόμερη παραλία, μπείτε στην ιστοσελίδα του Special Food, κάντε την παραγγελία σας ηλεκτρονικά και περάστε να πάρετε τα καλούδια σας. Δεν πρόκειται για ένα απλό fast food μαγαζί. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου fast food, μια και όλα εδώ γίνονται όπως πρέπει, χωρίς βιασύνες. Τα πάντα παρασκευάζονται στις υπερσύγχρονες κουζίνες – από τα ψωμιά, τα κριτσίνια, τα κουλούρια και τα κρουασάν μέχρι τις μπάρες, τη ζύμη για τις πίτσες, τα φύλλα για τις πίτες, τα κέικ, τα γλυκά. Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι απαράβατος κανόνας για τον ιδιοκτήτη και ψυχή του εγχειρήματος, Θοδωρή Μπίτσιο, έναν afficionado επαγγελματία της εστίασης, κήρυκα της ηθικής της διατροφής. Δοκιμάστε και θυμηθείτε με παρακαλώ. (Λεωφ. Παπαστρατή 30, Χαλκίδα, www.specialfood.gr).

Στην περιοχή Καναπίτσα της Χαλκίδας, πίσω από την εκκλησία της Λαγκαδίτισσας, ο φίλος μας Φίλιππος Ψινάκης -που έχει το καλύτερο κατάστημα οπτικών της πόλης-, άνοιξε πριν από λίγες μόλις μέρες το ιταλικής λογικής στέκι Baia, με λίγες πίτσες, πάστες και σαλάτες, πολλά ποτά, κοκτέιλ και κρασιά. Η θέα είναι μοναδική, ο Φίλιππος ευγενέστατος, οι πίτσες τραγανές. Τα υπόλοιπα θα αξιολογηθούν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Η θέα, πάντως, παραμένει στο άριστα.

ΠΗΓΗ : ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024