Χρ. Σταϊκούρας, από Μακρακώμη: «Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα»

Στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για το κυβερνητικό έργο

3 Ιουλίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στην παρουσίαση 15 έργων που έχει υλοποιήσει, δρομολογήσει, ή σχεδιάσει η Κυβέρνηση για τους πολίτες του Δήμου Μακρακώμης, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας, Χρ. Σταϊκούρας.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για το κυβερνητικό έργο, κι όπως ανέφερε ο ίδιος, «τα έργα είναι πνοής, έργα σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής».

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε την 6η επίσκεψη σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ενώ θα ακολουθήσει, αύριο η 7η και τελευταία.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των έργων, τα οποία είναι:

1ο Έργο. Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας.

Μετά την κρίσιμη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση που παρείχε το Υπουργείο Οικονομικών στην εταιρία «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας», επετεύχθη η υπογραφή σχετικής ρύθμισης, με σκοπό την εξυγίανση των Σφαγείων και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σε υγιή, νέα βάση.

2ο Έργο. Ενίσχυση υποδομών σχολικών μονάδων.

Με τη συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 20.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση των τουαλετών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Σπερχειάδας και του Γυμνασίου – Λυκείου Μακρακώμης, αντίστοιχα.

3ο Έργο. Χρηματοδότηση Τ.Ο.Ε.Β.

Το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτήθηκαν οι ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας, με ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ωφελούμενων, είναι και ο ΤΟΕΒ Βίστριζας.

4ο Έργο. Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Μακρακώμης, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των δημοτικών κοινοτήτων Άγιος Γεώργιος, Βίτωλη, Δίκαστρο, Μαυρίλο, Νεοχώρι, Παλαιόκαστρο, Περίβλεπτο, Πιτσιωτά, Πτελέα, Αρχάνι, Γραμμένη, Καστρί, Μάκρη, Παλαιά Γιαννιτσού, Παλιούρι, Πλατύστομο και Λουτρά Πλατυστόμου, Ροβολιάρι, Ανατολή, Άνω και Κάτω Καμπιά, Αργύρια, Γαρδίκι, Κανάλια και Κάτω Κανάλια, Κλωνί, Κολοκυθιά, Κυριακοχώρι, Λευκάδα, Μάρμαρα, Νικολίτσι, Παλαιοβράχα, Παλαιοχώρι, Πλάτανος, Φτέρη.

Σημειώνω πως, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο επόμενος κύκλος ενημέρωσης του σχετικού μητρώου αναμένεται να ανοίξει την 1η Νοεμβρίου.

5ο Έργο. Αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Αναφορικά με τις θεομηνίες που έχουν πλήξει περιοχές της Π.Ε. Φθιώτιδας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία, ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Πριν λίγες μέρες, υπεγράφη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την οποία καθορίζονται επιχορηγήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες συμπολίτες μας σε περιοχές του Δήμου Λαμιέων και του Δήμου Μακρακώμης.

Οι αποζημιώσεις δύναται να καλύπτουν μέρος των υλικών ζημιών, οι οποίες καταγράφονται από τις αρμόδιες Επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων.

Ειδικά για τον Δήμο Μακρακώμης, μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε εκτάκτως με 1 εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές των οδικών υποδομών και υδραυλικών έργων που προκάλεσε η θεομηνία.

6ο Έργο. Εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα παρακάτω έργα:

  • «Κατασκευή γέφυρας στο χείμαρρο Αρχανιόρεμα του επαρχιακού δρόμου Μάκρης – Αρχανίου (Υποέργο 1 της πράξης: «Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης»)», προϋπολογισμού 375.000 ευρώ.
  • «Έργα συλλογής και διάθεσης ομβρίων υδάτων Δ.Κ. Μακρακώμης (Υποέργο 2 της πράξης: “Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης”),» προϋπολογισμού 965.000 ευρώ.
  • «Υποστηρικτικές δράσεις προειδοποίησης, παρακολούθησης και πρόληψης (Υποέργο 3 της πράξης: “Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης”),» προϋπολογισμού 000 ευρώ.
  • «Προμήθεια και Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών και ασύρματων έξυπνων υδρομετρητών σε όλο τον Δήμο Μακρακώμης», προϋπολογισμού 405.273 ευρώ.
  • «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Μακρακώμης», προϋπολογισμού 273.600 ευρώ.

Τέλος, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» το έργο «Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα και λοιπού εξοπλισμού γηπέδων Μακρακώμης και Πλατυστόμου», προϋπολογισμού 739.502 ευρώ.

7ο Έργο. Έκτακτη Χρηματοδότηση Δήμου Μακρακώμης.

Με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμος Μακρακώμης χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 670.000 ευρώ, που αφορούν χρηματοδότηση για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, καθώς και χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ των έργων που υλοποιούνται από τη Δημοτική Αρχή, και είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η άμεση ολοκλήρωσή τους, είναι η ανάπλαση των πλατειών στο Γαρδίκι, το Ροβολιάρι, τη Βίτωλη, τη Μεσοποταμία, η ολοκλήρωση εργασιών στη γέφυρα στο Καστρί, αθλητικές εγκαταστάσεις στη Μακρακώμη και τη Γραμμένη, εργασίες οδοποιίας, καθώς και διάφορα έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου.

Επίσης, όπως ενημέρωσα με σχετικό δελτίο τύπου την Πέμπτη, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, επιχορηγούν τους Δήμους της χώρας για την κάλυψη αναγκών τους λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Για τον Δήμο Μακρακώμης, το ποσό επιχορήγησης είναι 123.147,81 ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνεται στις 670.000 που προανέφερα.

8ο Έργο. Χορηγία πετρελαίου θέρμανσης σε Ιερούς Ναούς του Δήμου Μακρακώμης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταποκρινόμενος σε συγκεκριμένα αιτήματα ιερών ναών του Δήμου Μακρακώμης, εξασφάλισε, δωρεά, σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της περιοχής.

9ο Έργο. Οδικός Άξονας Ε-65.

Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά το έργο του νότιου τμήματος του Ε65, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα.

Η πρόοδος των εργασιών έχει φτάσει πλέον στο 82%, και βρισκόμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει ο παραχωρησιούχος, τα ασφαλτικά οδοστρωμάτων έχουν φτάσει στο 61%, οι χωματουργικές εργασίες στο 73%, οι γέφυρες και τα τεχνικά στο 87%, και οι σήραγγες στο 96%.

Υπενθυμίζεται πως στην κυκλοφορία έχει δοθεί ήδη ένα τμήμα 14,2 χιλιομέτρων στο τμήμα από την αρχή του Ε65, πριν τη Λαμία, και μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου, με άμεσα ωφελούμενη τη Δυτική Φθιώτιδα.

10ο Έργο. Κατασκευή του Οδικού Άξονα «Λαμία – Καρπενήσι».

Αυτός ο οδικός άξονας αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

  • Σταυρός – Καστρί, μήκους 18 χλμ, για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε δημοπρατήσει μελέτη προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2020, ο οποίος – μέχρι σήμερα – δεν έχει καταλήξει σε ανάδοχο μελετητή.
  • Καστρί – Μακρακώμη, μήκους 10 χλμ, το οποίο έχει κατασκευασθεί.
  • Μακρακώμη – Νεοχωράκι, μήκους 14 χλμ, για το οποίο δεν υπάρχει καμία μελέτη.
  • Νεοχωράκι – Ανατολικό Στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού, μήκους 19 χλμ, για το οποίο ήταν σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός μελέτης προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ από το 2016, με διάφορες εμπλοκές στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ο νέος σχεδιασμός του Υπουργείου περιλαμβάνει την ακύρωση των διαγωνισμών που μόνο καθυστέρηση έχουν φέρει, και την προώθηση των έργων με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή, προκειμένου τα έργα να ωριμάσουν συντομότερα και να δημοπρατηθούν νωρίτερα.

Ξεκινά με το έργο Νεοχωράκι – Ανατολικό Στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού, αφού στο πλαίσιο του διαγωνισμού είχε εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη από τους συμμετέχοντες.

Το Υπουργείο θα αναθέσει την ωρίμανσή του μέσω της Συμφωνίας – Πλαίσιο που πρόσφατα σύναψε, με στόχο – εντός του 2022 – να κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω τμήμα, ώστε να είναι δυνατή η δημοπράτησή του στο τέλος του έτους, ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα επόμενα τμήματα, με πρώτο το τμήμα Σταυρός – Καστρί, προκειμένου να ωριμάσουν σε υπο-διπλάσιο χρόνο από εκείνον που θα απαιτούνταν διαφορετικά.

11ο Έργο. Πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος – από τους συνολικά τέσσερις – κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι Δημοτικές Ενότητες Μακρακώμης, Σπερχειάδας και Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, έχουν ενταχθεί σε μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στον Γ’ κύκλο του Προγράμματος.

Η Κυβέρνηση, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιεί μία πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

12ο Έργο. Εντάξεις σημαντικών αγροτικών έργων στον Δήμο Μακρακώμης.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Μακρακώμης, έχουν ενταχθεί τα εξής έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • «Βελτίωση αρδευτικού δικτύου στη θέση δύο ρέματα στο Αρχάνι», προϋπολογισμού 000 ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • «Βελτίωση αρδευτικού δικτύου Παλαιοβράχας», προϋπολογισμού 000 ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε.
  • «Αγροτική Οδοποιία Λευκάδας – Πτελέας», προϋπολογισμού 000 ευρώ, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.

13ο Έργο. Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως μεταφερόμενο, το έργο «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας», προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Ιούλιο, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων, κατά την οποία ανέκυψαν συγκεκριμένα προβλήματα, κρίσιμα για τη συνέχιση και αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου.

Η αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων θα πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες εργασίες, που αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου και περιλαμβάνονται σε Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών (11.618.800,00€) μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της, ήδη εγκατεστημένης στο έργο, κοινοπραξίας.

Ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών του έργου (ΑΠΕ) με τη Συμπληρωματική Σύμβαση, αφού προεγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή, έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία έκδοσης απόφασης υποκατάστασης εταιρίας στην κοινοπραξία. Κατόπιν θα ακολουθήσει η υπογραφή του συμφωνητικού, που αφορά τις εργασίες της Συμπληρωματικής Σύμβασης.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

14ο Έργο. Ένταξη στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, η παραδοσιακή πρακτική άρδευσης με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας αποτελεί το ένα από τα εννιά στοιχεία που εγγράφηκαν φέτος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Είχα την τιμή και τη χαρά να υποστηρίξω την υποψηφιότητα, και θέλω να συγχαρώ την τοπική κοινωνία για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, δια ζώσης, το περασμένο καλοκαίρι.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, προκειμένου οι σύγχρονες κοινωνίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ή/και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις του.

15ο Έργο: Ενεργειακή Αναβάθμιση πρώην Ειρηνοδικείου Σπερχειάδας και μετατροπή του σε κτίριο γραφείων και Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου Πολιτιστικών Χρήσεων Μακρακώμης.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020) το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός δημοτικών κτιρίων Δήμου Μακρακώμης», προϋπολογισμού 485.400 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση πρώην Ειρηνοδικείου Σπερχειάδας και μετατροπή του σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, καθώς και εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης του Δημοτικού Κτιρίου Πολιτιστικών Χρήσεων Μακρακώμης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε:

«Προσπάθησα, συνοπτικά, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τον Δήμο Μακρακώμης, τους Δημότες και τους επισκέπτες του, την τελευταία τριετία.

Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024