Με την παρουσία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Συμεών, στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, απέτισαν, φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων και στις θυσίες των ξεριζωμένων στη Βραδιά Πολιτισμού “Ξυλικού – Ιωνία 100 Χρόνια Μνήμης”, στην όμορφη πλατεία των Ξυλικών.
Μία βραδιά αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα Ξυλικών με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Ξυλικών, υπό την αιγίδα του Δήμου.

Με την παρουσία τους τίμησαν, επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Σιαλμάς, ο εκπρόσωπος του Φρούραρχου Λαμίας, Ταγματάρχης κ. Κυριάκος Τσασάκος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Δημήτρης Καλλιακούδας, εκλεκτοί Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων & Φορέων της περιοχής και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμφικλειέων κ. Ιωάννης Νικαλέξης.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Διομήδης Παναγιωτόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής και οι εκλεκτοί ομιλητές κ.κ. Γιάννης Βρεττός, εκπαιδευτικός – ποιητής και Πάνος Καλουδάς, δημοσιογράφος – συγγραφέας, παρουσίασαν τις ιστορικές και ποιητικές διαστάσεις του νέου βιβλίου του Πατέρα Διομήδη με τίτλο: “Ο δρόμος για την Ιωνία. Πορεία θυσίας. Εννέα διηγήματα”. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξιστορεί τη συμμετοχή στρατιωτών από τους Ξυλικούς στην ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία.

Τη Βραδιά Πολιτισμού πλαισίωσαν μέλη της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας “Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης”, που παρουσίασαν χορούς της Μικράς Ασίας, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελένη Κούντζου έκανε εκτενή αναφορά στο χρονικό των διωγμών και της καταστροφής. Τη συνέχεια ανέλαβε Λαϊκή Ορχήστρα, η οποία διασκέδασε με αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Όπως τονίζει η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή: “Γεμάτη από μνήμες, συγκίνηση, αναδρομές στο παρελθόν, αλλά και πολύ χορό και τραγούδι, ήταν η χθεσινή ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, η οποία άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στους καλεσμένους και στο πλήθος του κόσμου, που στήριξε την άρτια αυτή προσπάθεια. Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στον Πρόεδρο των Ξυλικών κ. Παναγιώτη Παπασταθόπουλο, στον αεικίνητο και μπροστάρη Πατέρα Διομήδη και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση μίας εκδήλωσης βαρύνουσας σημασίας. Θυμόμαστε και δεν λησμονούμε…”
