Εύβοια: Έκτακτη σύσκεψη του ΣΟΠΠ λόγω επιδείνωσης του καιρού

Έκτακτη σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 23-08-2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού η οποία αναμένεται, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, να επηρεάσει το σύνολο της Π.Ε. Εύβοιας από σήμερα έως και την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και […]

23 Αυγούστου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Έκτακτη σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 23-08-2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού η οποία αναμένεται, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, να επηρεάσει το σύνολο της Π.Ε. Εύβοιας από σήμερα έως και την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022.

Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Αρχών, οι επικεφαλής αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευβοίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας και των Λιμεναρχείων, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων, εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Εύβοιας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενεργοποίηση και ο συντονισμός του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των πολιτών, ιδιαίτερα στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, και η προετοιμασία με κάθε διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών συμβάντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσία σημαντικού αριθμού επισκεπτών και παραθεριστών σε περιοχές με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πλημμύρας, κυρίως στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια όπου η πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών συμβάντων είναι σημαντικά μεγαλύτερη.  Θα ακολουθήσουν ισχυρές συστάσεις απομάκρυνσης παραθεριστών από σημεία υψηλής επικινδυνότητας, όπως παρόχθιες ζώνες ποταμών και χειμάρρων με την υποστήριξη της Αστυνομικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής, ενώ μέσα από την παρούσα ενημέρωση παρακαλούμε τους πολίτες για αυξημένη προσοχή κατά τις μετακινήσεις τους και μέριμνα για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας. Ειδικότερα:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διάστημα αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες της υπαίθρου κλπ να προγραμματίσουν έγκαιρα τις εργασίες τους ώστε να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε δύσβατα και απομακρυσμένα σημεία  , να αποφύγουν επίσης την μετακίνησή τους κατά την διάρκεια των φαινομένων  και να ενημερώσουν τους οικείους τους για το πρόγραμμά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024