,

ΕΖΑ: Το «δώρο» του 1 εκατ. ευρώ και η έγκαιρη πρόβλεψη για τις πρώτες ύλες

Η στροφή των καταναλωτών στα ελληνικά σήματα και οι αυξημένες τουριστικές ροές κάνουν τον τζίρο της ΕΖΑ να «αφρίσει» - Κατά 35% ενισχύθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2021.

2 Αυγούστου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σχεδόν στα μεγέθη που είχε προ πανδημίας επέστρεψε το 2021 η ΕΖΑ, η ζυθοποία που διοικείται από τον Αθανάσιο Συριανό, την ώρα που η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι καλή για τον κλάδο, τόσο λόγω τουρισμού όσο και λόγω καιρού.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) κατά την κλειόμενη χρήση, ανήλθε στο ποσό των 33,26 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 24,53 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020 κυρίως λόγω των μειωμένων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά μπύρας.

Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 35,97 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 20,65 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου, το 2021 ανήλθαν σε κέρδη 71 χιλ. ευρώ έναντι ζημιάς ποσού 2,181 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020. Αντίστοιχα σε εταιρικό επίπεδο τα αποτελέσματα μετά από φόρους κατά την κλειόμενη χρήση, ανήλθαν σε κέρδη 2,212 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς ποσού 674 χιλ. ευρώ κατά την χρήση 2020.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΕΖΑ, στις ενοποιημένες και εταιρικές οικονομικές καταστάσεις  , η αγορά μπύρας για το 2020 ήταν πτωτική κατά 25% περίπου, ενώ ήταν ελαφρά ανοδική κατά 10% το έτος 2021, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το έτος 2022.

Να σημειωθεί πάντως ότι η εκτίμηση έγινε στα τέλη Μαΐου οπότε δεν συνυπολογίστηκε η εκτίναξη των τουριστικών ροών, καθώς και η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, μιας και το καλοκαίρι είναι η εποχή με την μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας.

Το… μπόνους του ενός εκατομμυρίου και οι πρώτες ύλες

Η προηγούμενη χρήση είχε ένα καλό νέο για την ζυθοποιία, ενώ η έγκαιρη πρόβλεψη για προμήθεια πρώτων υλών της δίνει ακόμη ένα πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, την 18 Μαρτίου 2021, κοινοποιήθηκε στην εταιρεία απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυση Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την επιστροφή Δημοτικού Φόρου και Φόρου Ζύθου συνολικής αξίας 975 χιλ. ευρώ πλέον προσαυξήσεων ποσού 165 χιλ. ευρώ. Το συνολικό ποσό 1,140 εκατ. ευρώ ωφέλησε τα αποτελέσματα της χρήσης 2021.

Σχετικά με την επίδραση της πολεμικής σύρραξης Ουκρανίας – Ρωσίας στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, η ΕΖΑ είναι αρκούντως θωρακισμένη, καθώς έχει εγκαίρως συνάψει ετήσιες συμβάσεις, πριν την έναρξη του πολέμου, με τους βασικούς τους προμηθευτές εξασφαλίζονται σταθερές τιμές για το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που αναμένεται να αναλωθούν κατά της τρέχουσα χρήση με αποτέλεσμα να αναμένεται περιορισμένη επίδραση από την εξέλιξη αυτή στα αποτελέσματα του έτους 2022.

Η στροφή στην ελληνικότητα

Η στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα ελληνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια αναμένεται να επιδράσει θετικά στα μεγέθη της εταιρείας αναφέρει η διοίκηση, επισημαίνοντας ότι αναμένεται διεύρυνση του μεριδίου αγοράς εξ αυτού του λόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Μαρτίου 2023