Παρουσίαση του βιβλίου “Τυφλή Δικαιοσύνη” στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Οι εκδόσεις Άπαρσις, το Δίκτυο Δελφών και ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών “Ο Άγιος Ευθύμιος” προσκαλούν, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας Σκαρίμπεια 2022, στην παρουσίαση του βιβλίου “Τυφλή Δικαιοσύνη” του  Εμμανουήλ Στυλ. Λυκούδη.

Τετάρτη 10 Αυγούστου, ώρα 8.00 μ.μ., στο Προαύλιο Ι. Ναού Αγίου Ευθυμίου, Αγία Ευθυμία Φωκίδας

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

– Πάνος Βαλαβάνης (Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

– Κατερίνα Θανοπούλου (Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας-Εκπρόσωπος Εκδ. ΑΠΑΡΣΙΣ)

– Ευαγγελία Λ. Κοκκίνου – Παναρίτη (Καθηγήτρια Πληροφορικής, απ’ τους Φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας)

Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί της Μικράς Ασίας και της Κρήτης καθώς και λαϊκοί χοροί από το χορευτικό τμήμα της Αγίας Ευθυμίας.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου και αποτελούν συνδιοργάνωση:

– Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ Π.Ε. Φωκίδας)

– Δήμου Δελφών-Δικτύου Δελφών  

– Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευθυμίας

– Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών «Ο Άγιος Ευθύμιος»

 

 

 

Ο Εμμανουήλ Λυκούδης γεννήθηκε το 1849 στο Ναύπλιο, με ρίζες βυζαντινές απ’ τον πατέρα του. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1872 αναγορεύτηκε διδάκτωρ.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στο δικαστικό κλάδο (1875) και υπηρέτησε στην Ερμούπολη, την Άμφισσα και το εφετείο Αθηνών. Έγινε κατόπιν νομικός σύμβουλος του κράτους
(1896-1905). Παραιτήθηκε και δικηγόρησε (1905- 1917).
Ήταν υποστηρικτής του ΧαριλάουΤρικούπη. Αφοσιωμένος στα επαγγελματικά του καθήκοντα, παραμελούσε για χρόνια να εκδίδει έργα του. Μόλις το 1920 άρχισε τις σχετικές προσπάθειες. Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος και επιφυλλιδογράφος με πολλά περιοδικά και εφημερίδες.
Πέθανε στην Αθήνα το 1925. Η αφηγηματική του πεζογραφία αποτελείται από διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Η περιγραφική του διάθεση, με εικόνες της φύσης ή της πόλης, καθυστερεί πολλές φορές την διήγηση που διαθέτει ωστόσο ρεαλισμό, κοινωνικά στοιχεία και χιούμορ. Κείμενά του επανεκδίδονται από τη δεκαετία του ’90.

 

“Τυφλή Δικαιοσύνη τιτλοφόρησε τη νουβέλα του ο Λυκούδης. Όταν η ανάγνωση κειμένων της λογοτεχνίας ήταν κάτι παραπάνω από καλή συνήθεια, αγγίζοντας και τον τρόπο ζωής, οι δικαστικές πλάνες συγκινούσαν την κοινή γνώμη ακόμη περισσότερο μεταπλασμένες απ’ το χέρι έμπειρων συγγραφέων. Σε τόπους ιστορικούς και ειδυλλιακά μέρη του σημερινού Δήμου Δελφών, ασίγαστα τυφλά πάθη οδήγησαν σε γεγονότα που αναστάτωσαν την κοινωνική ζωή και κίνησαν το ενδιαφέρον ενός καλλιεργημένου θεράποντα της ανθρώπινης Θέμιδας που πέρασε κάποια χρόνια αργότερα απ’ το Πρωτοδικείο Παρνασσίδος. Με τη γραφίδα του ο συγγραφέας «μυθοποιεί» την πραγματικότητα, δηλαδή αυθαιρετεί απέναντί της και κατορθώνει να γίνεται πειστικός στον αναγνώστη. Στη νουβέλα, η δικαστική πλάνη, που επιφέρει την ηθική και μοιραία και τη φυσική εξόντωση του αθώου και συμπαθούς θύματος, συνδέεται με μια προηγηθείσα στυγερή δολοφονία και μια εν τέλει, αιφνίδια κι ανεξήγητη στην κοινωνία αυτοχειρία.”

Την επιμέλεια των κειμένων και της έκδοσης, είχαν οι: Γιάννης Κολιαβάς και Δημήτρης Παλούκης

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου
Τεχνική επιμέλεια – παραγωγή: Ernesto N. Bauman

Μια συνέκδοση των εκδόσεων ΑΠΑΡΣΙΣ και του
ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Δίκτυο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Ιουλίου 2024