,

28ο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στην Αιδηψό

Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, διήρκεσαν οι εργασίες του 28ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών που έλαβαν φέτος χώρα στην Αιδηψό της Β. Εύβοιας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής και αρωγός και σε αυτή την προσπάθεια των νέων αγροτών. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε […]

19 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, διήρκεσαν οι εργασίες του 28ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών που έλαβαν φέτος χώρα στην Αιδηψό της Β. Εύβοιας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής και αρωγός και σε αυτή την προσπάθεια των νέων αγροτών.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Κ. Ν. Παυλονάσιος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Π.Α.Α.Τ. κ. Σίμος Κεδίκογλου, εκ μέρους της ΠΣΤΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γ. Κελαϊδίτης και οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αποστολόπουλος και Ορεινής -Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας κ. Κατερίνα Καλαντζή. Οι νέοι αγρότες καθώς και καταξιωμένοι τεχνοκράτες του κλάδου, εντυπωσίασαν με τις εισηγήσεις τους, παρουσίασαν αρκετές καινοτόμες προτάσεις και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αρμοδίως διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής- Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας κ. Κατερίνα Καλαντζή κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη του συνεδρίου, δήλωσε: “Ως Περιφέρεια δημιουργούμε τις υποδομές για να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι νέοι να μπορούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο και αν γίνεται να προσελκύσουμε και άλλους. Ειδικά η αποκατάσταση της πρότερης παραγωγικής κατάστασης της Β. Εύβοιας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους τους ανθρώπους της ΠΣΤΕ, και για εμάς τους συνεργάτες του Φάνη Σπανού. Σε όλες όμως τις περιφερειακές μας ενότητες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν βιώσιμη την γεωργική και την κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ώστε οι νέοι άνθρωποι που θα στραφούν στην ύπαιθρο να έχουν μέλλον. Όχι μόνο μέλλον, αλλά και ίσες ευκαιρίες με τους ανθρώπους της πόλης. Από το 2014 έως και φέτος, σε επίπεδο ΠΣΤΕ έχουν απευθυνθεί 3 προσκλήσεις για συμμετοχή σε προγράμματα ένταξης νέων αγροτών, μέσω του υπομέτρου 6.1. του ΠΑΑ. Το 2017 εντάχθηκαν 698 άτομα, το 2018 529 ενώ φέτος εντάχθηκαν 1040 άτομα, από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του προγράμματος πανελληνίως. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τον αριθμό αυτό που αυξάνεται, γιατί δείχνει ότι υπάρχει μια κάποια στροφή στην πρωτογενή παραγωγή. Και θα συνεχίσουμε να πείσουμε τους νέους ανθρώπους ότι αξίζει να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα αυτή που τους δίνεται μέσω του ΠΑΑ.

Ειδικά μετά την πρόσφατη απογραφή, οι δημογραφικοί δείκτες μας χτυπάνε το καμπανάκι. Και ακούμε αυτό το καμπανάκι ως Περιφέρεια και θεωρούμε ότι η στήριξη της υπαίθρου, η στήριξη των νέων αγροτών και η ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της πρωτογενούς παραγωγής, είναι το καλύτερο μέτρο για την διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο αλλά και την οικονομική πρόοδο της πατρίδας αυτής, που σε τελική ανάλυση δεν έχει λόγο να εισάγει προϊόντα από το εξωτερικό. ”

Η κ. Καλαντζή είχε την ευκαιρία με το πέρας των συνεδριάσεων να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του πρότυπου συσκευαστηρίου ξηρών σύκων του “Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχης”, όπου και ξεναγήθηκε στις δραστηριότητες του από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Δημήτρη Στολίδη και εντυπωσιάστηκε από την οργανωμένη και συστηματοποιημένη παραγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024